Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammornas krav efter morden på deras barn

Ett par hundra människor hade samlats i Malmö för att delta i det nybildade Mammaupprorets första manifestation mot våld. ”De avrättade min son”, säger Katerina Petrovic.
Katerina Petrovic, mamma till mördade Petar.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Jeanette West, mamma till mördade Trez West Persson i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Initiativtagaren till Mammauppropet är tvåbarnsmamman Mariam Bagher.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Landets mammor är trötta på att deras barn dör i skjutningar. 

– Vi står inte ut längre, säger tvåbarnsmamman Mariam Bagher, 38, i Malmö.

I går ordnade hon en manifestation mot våld där en av talarna var Katerina Petrovic. Hennes son sköts ihjäl när han skulle se en Champions League-match i fotboll på en lokal pizzeria.

Ett par hundra människor hade samlats på Stortorget i Malmö för att delta i det nybildade Mammaupprorets första manifestation mot våld.

Bakom initiativet stod Mariam Bagher, medicinsk forskare och doktor - men också mamma till ett sexårigt tvillingpar.

Hennes engagemang startade i samma stund som småbarnsmamman Karolin Hakim mördades på öppen gata i Malmö med sitt nyfödda spädbarn i famnen den 26 augusti i år.

Mammor samlades på Stortorget i Malmö för att manifestera mot våldet. Mariam Bagher var en av talarna.
Karolin Hakim bar sin två månader gamla bebis i famnen när hon sköts ihjäl på Sergels väg i Malmö. Polisen misstänker att skotten var ägnade åt hennes pojkvän och barnets pappa.Foto: JENS CHRISTIAN

– Som mamma kände jag illamående och sorg över att den unga mamman blev mördad i Malmö. Samtidigt kände jag att vi inte kunde vara tysta längre. Nu måste vi säga ifrån.

Mariam Bagher startade en Facebookgrupp som genast fick tusen medlemmar. I dag har gruppen vuxit till 5 400 medlemmar.

Oroliga för barnen

– Vi är missnöjda med hur samhället ser ut i dag. och vi är oroliga för våra barn. Vi vill att politier och makthavare ska lyssna på oss mammor, säger hon.

Vid manifestationen i Malmö fanns flera talare. En var Jeanette West, vars 20-åriga dotter Trez West Persson sköts ihjäl av dubbelmördaren Peter Mangs för exakt tio år sedan.

Ett par hundra personer lyssnade på budskapet från Mammaupproret. Foto: FRITZ SCHIBLI

– Otryggheten växer. Man vågar inte gå ut på gatorna. Mammor vågar inte släppa ut sina barn, säger hon.

Jeanette tycker samhället förändrats till det sämre efter dotterns död.

– Polisen behöver resurser. Men det civila samhället måste också reagera och säga ifrån så det hörs.

Ungefär så tänker också föräldrarna Miroslav och Katerina Petrovic från Göteborg. Paret miste sin 20-årige son i mars 2015 utanför en lokal pizzeria på Vårväderstorget i Göteborg.

Mördades utanför pizzerian

Från scenen i Malmö berättar båda om den fruktansvärda händelsen.

– Han var där med en kompis för att titta på en Champions League-match i fotboll. När de ätit och träffat kompisar gick de ut för att ta en cigg. Då brakade helvetet loss, säger Katerina.

Två beväpnade män rusade in i lokalen och sköt vilt omkring sig. Ett tiotal personer träffades av kulorna. En dog.

Mello-deltagaren Nano, eller Nano Omar som han heter, bor i Halmstad och har själv varit kriminell. Han uppträdde vid manifestationen i Malmö och beskrev att läget numera är mycket hårdare på gator och torg. Nu kan man bli dödad för en tvåhundring, det skedde inte förr, säger han.Foto: FRITZ SCHIBI

Samtidigt hölls Katerinas son kvar som gisslan utanför. Ögonblicket senare sköts även han ihjäl med flera skott.

– Det var en ren avrättning. Vi kommer aldrig någonsin över detta, säger Katerina. Hans enda misstag var att han befann sig på fel plats vid fel tidpunkt, säger Katerina.

I nästa andetag berättar hon att Petar hade framtiden för sig. Han hade kommit in på universitetet i London och skulle bara någon månad senare börjat plugga på en utbildning som heter computer science. Petar var inte kriminell. 

– Hans enda misstag var att han befann sig på fel plats vid fel tidpunkt, säger föräldrarna.

Löften gav inget

Båda säger att de är skyldiga sonen att agera för ett bättre och tryggare samhälle. Och att ingen annan ska behöva uppleva detta.

Men under åren som gått har allt fler människor mördats i Sverige. 2015 mördades 100 personer, 2018 var siffran 108 personer.

På Stortorget i Malmö hölls en tyst minut för alla offer i Sverige.

– Min man pratade med statsminister Stefan Löfven efter händelsen. Han lovade att det skulle bli förändringar. Men på gator och torg har det i själva verket inte hänt så mycket av den varan, säger Katerina.

Hon säger att våldet tyvärr kan drabba vem som helst i dag.

– Tillsammans måste vi bekämpa och förebygga uppkomsten av grov kriminalitet. Tiden för agerande är här och nu, säger Katerina i sitt tal till publiken.

Nybildat Mammauppror kräver förändringar • ”Står inte ut”
Foto: Kvp / Kvp