Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarna har mist två söner som skjutits ihjäl

Pappan berättar: ”Han hade en ljus framtid”.
Här på Ragnavallavägen i Helsingborg mördades Younes Haifi, 22, på onsdagskvällen. Han stod och väntade på en bekant när han sköts.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aissi Haifi sörjer sin mördade son Younes, en ung man som planerade att börja studera. För två år sedan mördades Younes äldre bror.Foto: JENS CHRISTIAN
– Han arbetade hårt. Younes umgicks inte med kriminella. Istället hade han bland sina närmaste vänner ungdomar som studerade på högskola. Han var inte kriminell, säger Aissa Haifi.Foto: JENS CHRISTIAN
Younes Haifi hade planerat delta i projekt som skulle hjälpa ungdomar från gatan till studier, berättar hans pappa Aissa.Foto: JENS CHRISTIAN
På innergården på Gustav Adolfsskolan skolan har Younes Haifis vänner skapat en minnesplats med blommor och ljus. På minnesplatsen finns också vattenflaskor vid blommorna för att visa att han aldrig drack något annat.Foto: JENS CHRISTIAN

Younes Haifi, 22, var på väg hem efter att han umgåtts med sina närmaste vänner när han sköts ihjäl på onsdagskvällen i Helsingborg.

Sorgen är tung hemma hos hans föräldrar. Det är andra gången de mister en son. För två år sedan mördades Younes äldre bror.

– Det känns fruktansvärt. Younes hade en ljus framtid, säger Aissa Haifi, Younes pappa.

Vapnen finns kvar, det dödliga våldet existerar fortfarande efter fyra månader med operation Rimfrost. På onsdagen kom ytterligare ett mord i den kategori som polisen vet är svåra att utreda. Det är sent på kvällen, mörkt och någon avlossar ett vapen och försvinner.

98 skjutningar. En ny minnesplats skapas med tända ljus, fotografier på den avlidne och minnesord skrivna på lappar ligger bland blommor. Under årets första fyra månader dödades 15 personer. 

Den nya minnesplatsen finns på Gustav Adolfsskolan i Helsingborg. Mycket är oklart om mordet på 22-åriga Yuones Haifi. Det finns ingen misstänkt. Ingen är gripen. 

Men hans familj vill tala om honom och berätta vem han var.

”Han var inte kriminell”

Younes Haifis familj och vänner har reagerat på att han utmålats som kriminell.

– Vi som var hans vänner är läkare, lärare och en av oss är jurist. Själv har jag tagit två kandidater, en i kriminologi och en i statsvetenskap. Vi umgås inte med kriminella, säger barndomsvännen Omar El-Malli, 23.

När Younes Haifi var 17 år dömdes han för grov misshandel tillsammans med två andra. Offret blev bland annat slagen i huvudet med en gatsten. 

– Det var inte Younes som slog med en gatsten. En annan person dömdes för att ha gjort det, säger Aissi Haifi.

Pappans uppgift bekräftas av domen. Younes dömdes till ungdomstjänst men överklagade domen och ville bli friad. Hovrätten fastställde tingsrättens dom.

Dagen innan Younes Haifi mördades dömdes han för andra gången. Det var en mindre förseelse. Han hade parkerat fel på Södergatan i Helsingborg och han skulle hämta mat. När en polisassistent skulle ge honom en p-bot slog Younes Haifi upp en bildörr som träffade polisen. 

Bildörren vållade polisen ”olägenhet”, enligt stämningsansökan. Enligt domen erkände Younes att han öppnat bildörren på det sätt som åklagaren beskriver i stämningsansökan.

Younes vänner slöt på fredagen upp bakom Aissa Haifis i hans och familjens sorg.Foto: JENS CHRISTIAN

Två söner har mördats

Aissa och hustrun Souad har nu mist två söner genom dödligt våld.

– Han hade planer att börja studera igen och ville också engagera sig i ett projekt för att hjälpa ungdomar att komma bort från gatorna och börja studera, säger Aissa Haifi.

Familjen drabbades för två år sedan. Då mördades Younes äldre bror. Han sköts inte långt från platsen där Yuones Haifi mördades.

– Det känns fruktansvärt, säger pappan.

Younes äldre bror var 23 år och dömdes bland annat 2015 till tre års fängelse för rån. Han föräldrar försökte hjälpa honom och enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av försökte de göra allt för att sonen skulle komma på rätt väg i livet.

En ledande polisman har för Kvällsposten tidigare kommenterat mordet på Younes Haifi och hans äldre bror.

– Det handlar i båda fallen om pengar och narkotika, säger en ledande polisman till Kvällsposten. 

Younes Haifi har dock inte dömts för brott som gäller pengar eller narkotika och har aldrig suttit häktat. 

– Det finns ingen koppling allts. Det är fel. Younes har aldrig varit på sin brors spår, säger Aissa Haifi.

”Arbetade hårt” 

Pappa Aissa menar att det som sonen dömts för inte på något sätt återspeglar vem Younes var, hur han levde i dag och sedan flera år.

– Han arbetade hårt. Younes umgicks inte med kriminella. Istället hade han bland sina närmaste vänner ungdomar som studerade på högskola. Han var inte kriminell, säger Aissa Haifi.

Han beskriver en son som var prydlig, skötsam och som efter att ha arbetat i flera år såg fram mot en annan framtid.

Younes Haifi, 22, hade planerat flytta till Lund för att studera. Där studerar redan hans barndomsvän Omar. De hade planerat att tillsammans fira att Omar precis lämnat in sin kandidatuppsats i statsvetenskap.Foto: JENS CHRISTIAN

Därför är det för familjen helt oförklarligt att Younes Haifi mördades. 

Younes Haifi sköts sent på kvällen när han stod och väntade på en person på en parkeringsplats. Han ska senare ha tänkt köra hem. Det finns olika uppgifter om vad som hände. Larmet till polisen om skottlossning kom cirka kl 23.23.

Vittnen har sett en moped med två män. Andra vittnen talar om en bil som följt efter Younes Haifis bil när han körde in på en parkering. 

Men enligt uppgift stämmer det inte att Younes förföljdes av en bil. Mördarna ska ha kommit på en moped och skjutit Younes när han stod bredvid sin bil

Skytt gick fram till bilen

– Först kom sex skott. Därefter dröjde det ett par sekunder och så kom ytterligare två. Sedan hördes en ny serie skott på uppskattningsvis sex igen, har vittnet Robin Jönsson tidigare berättat för Kvällsposten. Han hörde skotten när han var ute på en sen kvällsrunda.

På fredagskvällen var hans yngre syster, Sara Haifi, vid minnesplatsen på Gustav Adolfsskolan för att hedra sin bror. Dagen innan hölls en minnesstund. Då samlades cirka 100 personer.

– Han var alltid godhjärtad. Det fanns inget ont i honom, säger hon till Kvällspostens fotograf Jens Christian som besökte minnesplatsen.

Omar El-Malli, 23, var också där. De umgicks samma kväll som Younes mördades.

– Vi var flera vänner som hade samlats på skolgården för umgås, spela fotboll och ha trevligt tillsammans. Vi brukar göra det ofta. Ibland gick vi på konditori efter att ha ätit hemma, säger Omar El-Malli.

Barndomsvännen Omar El-Malli har reagerat kraftigt på att hans mördade kamrat utmålats som kriminell.Foto: JENS CHRISTIAN

Younes sista ord

Det sista han hörde av sin barndomsvän var att Younes skulle gå hem.

– Han skulle hem för att spela på sin Playstation men vi skulle ses senare, säger Omar.

Det skildes åt och Omar stack i väg för att träffa en bekant. Men meningen var att de skulle ses senare. Efter att ha träffat sin bekant pratade Omar med sin lillebror. Då fick han veta att Younes blivit skjuten och låg på sjukhus.

Omar El-Malli blev chockad och kan fortfarande inte tro att det är sant att hans närmaste vän och barndomsvän blivit skjuten och är död.

Planerade fira färdig uppsats

– Vi hade gjort upp flera planer. Han skulle börja studera med min lillebror i Lund, säger Omar El-Malli som själv studerar där.

Han hade han själv precis lämnat i sin kandidatuppsats i statsvetenskap.

– Vi skulle fira att jag lämnat in min uppsats, säger Omar El-Malli.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen och även genomfört dörrknackning i området för att hitta fler vittnen.