Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flicka slog tjejkompis i högstadiets rökruta

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Kristianstads tingsrätt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
GENREBILD. Skolgård.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En flicka i 13-årsåldern kallades ut till ”rökrutan” på en skola i Kristianstad.

Där stod en 15-årig flicka med uppsatt hår och väntade på att slå ner den yngre flickan, enligt domen. De hade tidigare blivit osams om två paket cigaretter.

– Jag försökte gå därifrån, ville inte skada någon, säger 15-åringen i polisförhör. 

Nu döms hon till 20 timmars ungdomstjänst för misshandel. 

I början av maj i fjol utbröt ett slagsmål i ”rökrutan” på en skola i Kristianstads kommun. Men konflikten började redan flera dagar tidigare.

En flicka i 13-årsåldern hade då bett en 15-årig flicka att köpa två paket cigaretter åt henne för 120 kronor. Men trots att flickan överlämnat pengarna fick hon inga cigaretter, och blev upprörd. 

En tidig morgon kallades den yngre flickan ut till skolans baksida, där ungdomarna ofta stod och rökte, och anade att något skulle hända. Den 15-åriga flickan väntade med håret uppsatt och ärmarna uppkavlade och konfronterade den yngre flickan. 

”Slå henne då”

15-åringen ifrågasatte varför den yngre flickan kallat henne för skällsord och de började skrika på varandra, enligt vittnen. Plötsligt bröt slagsmålet ut påhejat av flera klasskamrater. 

 – Och sedan när det väl kommer till det, att alla vänner står och skriker ”ja, kom igen, slå henne då”. Då så, alltså hon blev väldigt pressad också, så hon tog ju bara första slaget och ja, sedan kommer jag inte ihåg mer för det gick så snabbt, säger flickan i 13-årsåldern i polisförhör.

Den yngre flickan backade under hela slagsmålet tills hon slog in i en vägg, samtidigt som 15-åringen fortsatte slå och sparka henne, enligt vittnen. Den yngre flickan slog inte tillbaks utan försökte i stället få henne att sluta, enligt domen. 

”Ville inte skada någon”

Efter slagsmålet fick offret ont i ryggen, tappade hår och blödde från läppen, berättar hon själv. Enligt 15-åringen gick händelsen till på ett annat sätt, hon ska ha agerat i nödvärn, hävdar hon. 

– Jag trodde hon skulle gå, men hon gick emot mig, hon hoppade på mig och skulle dra i håret. Jag försökte gå därifrån, ville inte skada någon, säger 15-åringen i polisförhör.

Efter slagsmålet ska hon ha betalat tillbaka pengarna, berättar hon i förhör. Den 16 december i fjol åtalades den äldre flickan – numera 16 år gammal – för misshandel. 

Nu har hon dömts till 20 timmars ungdomstjänst för brottet. 

SE FLER NYHETER: Kvinnans privatliv hängdes ut vid romsk parallellrättegång

Rättegången livesändes även på Facebook inför tusentals människor