Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem män anhölls för bedrägerier mot äldre

Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, berättar om männen som anhölls efter gryningsräden.Foto: Claes Carlson
Foto: BILDBYRÅN

I en gryningsräd grep Malmöpolisen på måndagen fem misstänkta åldringsbedragare.

De har anhållits för delaktighet i 20 ärenden – till att börja med.

– Brotten kan vara många fler. Vi har cirka 500 med samma tillvägagångssätt, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.

Ett stort polisuppbåd slog till samtidigt och gjorde husrannsakan på sju adresser i Malmöområdet. Fem män i ålder 25–35 år greps och anhölls senare under dagen.

– De misstänks för grova bedrägerier och försök till bedrägeri. Det handlar om serie av brott som har pågått sedan i höstas, säger Petra Stenkula.

– De drabbade finns över hela landet, från Jukkasjärvi till Falsterbo. De anhållna är tidigare dömda och väl kända av oss för narkotika- och våldsbrott.

Gripen kvinna släpptes

En kvinna togs också med för förhör men släpptes under dagen.

Konkret har de fem männen nu delgivits misstanke för delaktighet i 20 ärenden där offren blivit av med sammanlagt 500 000 kronor.

Petra Stenkula tror att de anhållna männen gjort sig skyldiga till många fler brott än 20.Foto: Claes Carlson

– I del flesta fallen handlar det om att männen ringt upp och sagt sig komma ifrån Wasa kredit eller Svea ekonomi. I några fall har de uppgett sig vara poliser.

– De uppringda är äldre människor mellan 75 och 85 år som har lurats att föra över pengar till de här personerna, säger Petra Stenkula.

”Måste stoppa lånet”

Bedragarna har oftast påstått att offret har tagit ett lån – vilket de inte har gjort. Offren har då fått höra att de blivit utsatta för ett bedrägeri.

För att stoppa utbetalningen måste de skriva in ett nummer i Swish-appen och skriva STOPP i meddelanderutan. I själva verket skickar de då i väg pengar till en ”målvakt”.

Offren finns i Umeå, Södertälje, Helsingborg, Trosa, Ronneby, Uppsala, Borås, Uddevalla, Lidköping, Vaxholm, Hudiksvall, Örebro, Hagfors, Katrineholm, Falsterbo, Kalmar, Hästveda, Jukkasjärvi och Nyköping.

Många liknande brott

Polisledningen tror att utredningen efter hand lär omfatta många fler brott som utförts på i stort sett samma vis.

Enbart i polisregion Syd har bedragare per telefon lurat till sig 30–40 miljoner kronor. I hela landet handlar det om över 300 miljoner kronor.

De fem som nu har anhållits i Malmö anses tillhöra samma liga.

– Men det är löst sammansatta konstellationer som kan variera. Flyktiga bekantskaper som arbetar tillsammans, säger Petra Stenkula.

POLISENS TIPS – SÅ SKYDDAR DU DIG

• Om du blir kontaktad av någon som säger sig var polis. Ring 114 14 och kontrollera om polisen har ett ärende på din adress.

• Lämna aldrig ut bankkort och koder på uppmaning. Så jobbar varken polis eller bank.

• Om personer säger sig vilja återlämna stöldgods, be att få komma till en polisstation och hämta det. Generellt sätt söker inte polisen upp folk i deras hem för att överlämna stöldgods.

• Var försiktig. Låter uppgifter märkliga så ska man lita på magkänslan. Ring polisen och fråga om du känner dig osäker.

• Om personer knackar på och utge sig vara polis ska de alla antingen ha komplett polisuniform eller kunna visa upp giltig polislegitimation.

• Tränger någon sig in i din bostad och säger sig vara polis. Ring 112.