Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna och barn till sjukhus efter dåden

Tre sprängningar på kort tid i Malmö i natt.
Tre explosioner på en halvtimme inträffade i Malmö under natten till torsdagen.
Foto: Mikael Nilsson
En person har förts till sjukhus för kontroll.
Foto: Mikael Nilsson
Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre explosioner inträffade i Malmö under natten mot torsdagen – alla tre inom en dryg halvtimme. 

Boende i ett flerfamiljshus på Nydalavägen har fått utrymmas och samlas vid en förskola i närheten. 

– Vi vet att det är en gravid kvinna och ett barn som har fått uppsöka sjukhus. Barnet ska ha fått ett astmaanfall. I nuläget är det osäkert om det är relaterat till sprängningarna, men det är inte otänkbart, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Södra delarna av Malmö har under natten mot torsdag skakats av tre kraftiga explosioner, som alla ägde rum inom en halvtimme. 

Larmet om den första explosionen, vid ett trapphus på Docentgatan i Fosie, kom vid kvart i tre. 

– Det vara många som ringde om en hög smäll där och flera fönster är trasiga på byggnaden, säger Annelie Silveira på SOS Alarm till SVT Nyheter Skåne.

Bara någon kvart senare smällde det igen. Den här gången vid ett trapphus på Nydalavägen. 

”På plats är det stor oreda och flera ytterdörrar som skadats, det finns även skador på byggnaden vid entrén”, skriver polisen på sin hemsida. 

Polis har utrymt alla boende i trapphuset och genomsökt de lägenheter där ingen öppnade. De boende som har utrymts ur fastigheten har fått samlas vid en förskola i närheten. 

– Kommunens krisstöd och socialförvaltningen har aktiverats, säger Patric Fors. 

Trappuppgången ska undersökas innan de boende kan släppas in till sina lägenheter igen.

– Det ska komma andra aktörer till platsen för att besiktiga de här skadorna i entrén och trapphuset. 

Alla tre explosionerna inträffade i de södra delarna av Malmö.

Utreder samband

Ytterligare en dryg kvart senare var det dags ännu en gång. Den tredje explosionen skedde vid en livsmedelsbutik på Sörbäcksgatan.

Där har även en personbil som var parkerad utanför butiken fått skador. 

– Det kommer att ske vidare utredningsåtgärder under dagen, normalt sett brukar vi knacka dörr i områdena för att samla in fler vittnesuppgifter och liknande, säger Patric Fors. 

Polisen utesluter inte att explosionerna har med varandra att göra. 

– Det är givetvis något som vi tittar på. Det är klart att det sticker ut med tre explosioner inom 30-40 minuter inom ett så litet geografiskt område. Men varje händelse utreds i första hand var för sig, det är viktigt att man inte utesluter något, säger Patric Fors.

På en presskonferens under torsdagsförmiddagen kunde polischef Stefan Sintéus informera om att en gravid kvinna och ett barn förts till sjukhus.

– Barnet ska ha fått ett astmaanfall. I nuläget är det osäkert om det är relaterat till sprängningarna, men det är inte otänkbart. 

Finns det några kända konflikter som man kan koppla det här till?

– Vi tittar på det men det är väldigt tidigt i utredningen. Vi ser på alla möjligheter utifrån vilka som är ute och vilka som sitter i fängelse och så vidare. 

Explosionerna har lett till en stor polisinsats i Malmö under morgonen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Tekniker har arbetat på alla tre brottsplatser under morgonen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Klart det är allvarligt”

Enligt Stefan Sintéus går polisen nu med ”full kraft” in i förundersökningen. Han menar att man har de resurser som behövs. 

– Men vi har också tillsammans med kommunen sett till att finns trygghetsskapande åtgärder och krisstödjande team på plats. Vi jobbar brett med händelsen. 

Vad har ni fått för reaktioner från de boende i områdena? 

– Det är klart att många är oroliga och undrar vad som händer med deras bostadsområde och det är därför vi är på plats för att kunna svara på frågor och ta emot tips och annat som folk har iakttagit. 

Har ni fått några tips?

– Det har kommit in en del tips och sen har vi kameror som vi tittar på. 

Både skjutningar och sprängningar i Malmö har gått ner de senaste åren. För någon vecka sedan sköts en 18-åring ihjäl och under natten var det tre explosioner på en halvtimme. Stefan Sintéus kallar ändå läget för stabilt. 

– Det har gått ner ordentligt. Vi har haft sju sprängningar tidigare i år varav två varit brevlådor och det ska vi ställa i paritet till at vi hade över 60 stycken 2017. Det är samma med skjutningarna. Men det är klart det är allvarligt när det sker. 

Kan man känna sig trygg som Malmöbo?

– Ja det tycker jag att man ska göra, men samtidigt är jag fullt medveten att det blir kraftiga intryck om man spränger i så här publika miljöer. Det är inte bra att det här sker.


Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Kvällsposten/Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Kvällsposten/Expressen.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Polis larmades ut till en bilbrand i Malmö under måndagskvällen. Under arbetet hittades ett misstänkt farligt föremål vid bilen.

Se mer:

Så jobbar polisens bombgrupp

En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen