Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera anhållna i utredning av mutbrott i Region Skåne

Regiondirektör Alf Jönsson beslöt efter SVT:s avslöjande att inleda en intern utredning
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
De misstänkta mutbrotten ska enligt uppgift till Kvällsposten handla om en upphandling av ett digitalt verktyg som ska användas på vårdcentraler.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Flera personer har anhållits som misstänkta för grovt tagande av muta i en utredning som gäller bland annat anställda inom Region Skåne. Enligt uppgift till Kvällsposten ska de misstänkta mutbrotten handla om en upphandling av ett digitalt verktyg för regionens vårdcentraler.

Samtidigt genomfördes husrannsakningar på minst en adress och beslag gjordes.

Uppgifterna om att flera personer anhållits misstänkta för mutbrott kom under tisdagen till Kvällsposten genom en källa med insyn.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption ville först varken bekräfta eller dementera att misstankarna riktas mot personer som är knutna till Region Skåne.

Han medgav dock detta:
– Det gäller den offentliga sektorn. 

Kort efter att Kvällsposten publicerat uppgifterna bekräftade åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att det handlar om en pågående upphandling i Region Skåne.

De misstänkta personerna greps i olika delar av landet under måndagen och tisdagen.

En av de personer som anhållits misstänks även för grov trolöshet mot huvudman. 

Totalt fem personer har anhållits – fyra av dem för att de misstänks ha tagit emot en muta och den femte alltså för att ha gett en muta.

Detta misstänks ha skett mellan december 2017 och januari 2020, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Frågetecken kring upphandling

Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne avslöjade i våras att det fanns flera frågetecken kring en upphandling som gäller ett nytt digitalt verktyg som var tänkt att användas på vårdcentraler. 

Företaget som vann upphandlingen ska enligt SVT:s avslöjande haft nära kontakter med anställda inom Region Skåne innan upphandlingen.

Efter uppgifterna i SVT beslöt Region Skåne att inleda en intern utredning. Kvällspostens källor uppger att polisen slog till tidigt på morgonen i dag.