Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fjunig rånare slog till två gånger samma dag

Pojken i bakgrunden hade två timmar tidigare rånat en jämnårig på hans jacka och skor. Strax efter att han och en vän handlat i en Netto-butik begår han sitt andra rån på samma dag.
Foto: Polisen
En av rånarna togs kort efter att han tagit den här kepsen.
Foto: Polisen

En 16-åring med fjunig mustasch - så löd ett av hans offers signalement på den unge rånaren. Under loppet av två timmar genomförde han i två rån i Malmö där offren hotades med kniv och sax.

Ett rånoffer tvingades av sin jacka och sina skor. Han blev också fotograferad. Den bilden blev ett av polisens bevis mot de unga rånarna.

Onsdagen den 27 mars förra året hade tre numera 16 år gamla pojkar beslutat sig för att råna andra ungdomar. Av allt att döma var det första gången de tagit ett sådant beslut vilket de gjorde efter att ha slutat skolan den dagen.

En av pojkarna berättar så här för en polisman:

– Vi pratade om att hitta någon, vi kände inte ens killen vi råna. Klocka och bälte, det jag var ute efter, en av dem, antingen en klocka eller ett bälte ville jag ha.

Den de hittade var en jämnårig som råkade gick förbi dem vid en lekpark i stadsdelen Höja. Han var på väg till skolan för att få extra undervisning. Istället blev han rånad på sin jacka, sina Airpods(hörlurar, red anm) och tvingad att ta av sina skor och gå hem i strumplästen.

Misstaget

De två 16-åringarna hade beväpnat sig med en kökskniv och en sax som de använde på ett hotfullt sätt. De passade också på att ta bild på honom och ta en kort film.

– Om du går till polisen vet vi hur du ser ut, ska en av dem ha sagt till sitt offer.

Det var ett rejält misstag att ta den bilden och filmen, visade det sig några timmar senare.

På en av bilderna syns bland annat en av rånarna, iförd offrets täckjacka.

Pojken som egentligen skulle ha varit på extraundervisning gick hem till sina föräldrar och de gjorde omgående en polisanmälan. I beskrivningen av rånarna fanns bland annat uppgiften att en hade fjuniga mustascher.

Glatt leende visar en av rånarna upp Nike-skorna han tvingad av sitt offer. På sig har han offrets jacka. Bilden fanns i en mobiltelefon.
Foto: Polisen

Cirka två timmar senare fick polisen en ny anmälan om ett rån utanför en Nettobutik vid Videdals torg. Polisen fick uppgift om att rånarna bland annat haft kniv. Flera polispatruller skickades till torget. På nytt kom signalement på rånare som bland annat hade fjunig mustasch.

Vägrade lämna över jacka

På torget mötte poliser två tonårspojkar som berättade att de rånats på en Hugo Boss–keps och en mindre axelremsväska av samma märke. En av rånarna hade försökt tvinga av en pojke hans jacka. Men offren vägrade. Då gick rånarna sin väg.

En polispatrull upptäckte två pojkar i en gångtunnel och mycket riktigt hade båda fjuniga mustascher. En av dem hade dessutom en Hugo Boss-keps och en liten axelremsväska.

Det tog inte lång tid för poliser som arbetade den dagen att räkna ut att det första rånet kanske kunde ha utförts av samma personer som gripits för det andra rånet. Det stämde delvis. Poliserna som gripit de två pojkarna i gångtunneln hittade en mobiltelefon hos en av dem och började undersöka om det fanns bilder på pojken som rånats på sin jacka och sina skor.

Bilderna som fällde

Den bilden fanns. Och fler bilder. Bland annat på en tredje misstänkt rånare. Han ler in i kameran och har på sig offrets jacka samtidigt som han håller upp offrets Nike-skor. Det visade sig också att en av de gripna, han som hade mobiltelefon med bilder, varit med om första rånet men utfört det andra rånet med en annan kamrat.

När två av rånarnas föräldrar fick veta att de kunde riskera att dömas att betala skadestånd för vad deras barn gjort blev de betryckta. Ingen av föräldrarna har arbete och ansåg sig helt sakna möjligheter att kunna betala skadestånden.

På fredagen i förra veckan fick rånarna sin dom. De ska betala kraftiga skadestånd till sina tre offer. En av rånarna döms för två fall av rån, ett fall av försök till rån och ett fall av övergrepp i rättssak. Han dömdes att antingen ensam eller tillsammans med de två andra betala sammanlagt 37 525 kronor i skadestånd till sina tre offer.

Alla tre fick ungdomstjänst på grund av sina åldrar.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige