Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna blev slagen bakifrån – misstänkt ”var inte där”

Den här bilden på 21-åringen finns i en annan förundersökning mot honom.
Foto: Polisen
Filmklippet fick internationell spridning.
Foto: Polisen
21-åringens fingeravtryck fanns på en av de här två skarpladdade pistolerna som poliser hittade under förarsätet på en övergiven moped.
Foto: Polisen

Inom kort kan åklagare fatta beslut att åtala den 21-årige man som syns på en film när han brutalt slår ner en ung kvinna på Helsingborgsgatan i Malmö.

Utredningen leder rakt in i bland Malmös en gruppering av tyngsta kriminella. 

Den misstänkte 21-åringen är nära vän till den man som misstänks ha mördat läkaren Karolin Hakim.

Åklagaren Mathilda Rosén Liljevall fick nyligen utredningen på sitt bord. Den har slutförts av polisen efter att ha kompletterats. I bevismaterial mot den 21-årige misstänkte mannen ingår mobilfilm film som först uppmärksammades internationellt.

Filmen spelades in på Helsingborgsgatan i Malmö den 27 juni 2019. 

En kvinna som råkade gå på Helsingborsgatan den dagen hade oturen att passera förbi en yngre man som stod och tryckte mot en husvägg. Precis när hon passerat honom tog han ett kliv fram mot henne och slog henne bakifrån på höger tinning så hon föll handlöst ned på gatan.

Kvinnan gjorde en polisanmälan. Men då var filmen på överfallet och misshandeln fortfarande okänd för polisen. Det kom fram först under våren förra året. Då hade grova brottsektionen vid Malmöpolisen beslagtagit en mobiltelefon i en mordutredning. I den fanns filmen.

Igenkänd av flera poliser

Redan då blev 21-åringen identifierad eftersom han är välkänd av Malmöpoliser. Men kvinnans identitet var okänd.

En tid senare stod det klart att det handlade om samma misshandel som kvinnan polisanmält i juni 2019. Utredningen har pågått sedan dess men är alltså klar och överlämnad till åklagare.

– Jag fick ärendet nyligen på mitt bord, säger Mathilda Rosén Liljevall.

Hon har inte hunnit gå igenom utredning och vet inte när hon kommer att fatta ett eventuellt beslut att åtala 21-åringen. Men ett beslut kan komma inom några veckor om åklagaren inte begär ytterligare komplettering.

21-åringen har varit på förhör och nekar till misshandeln.

”Inte han på filmen”

– Det är inte han som syns på filmen, säger advokaten Peter Dahlqvist som är 21-åringens ombud.

21-åringen har under flera år dömts för en lång rad brott. I ett fall har han friats bland annat för grovt vapenbrott. Poliser hade den 15 juli 2017 fått larm om att två personer på var sin moped som visat upp vapen. Båda hittades övergivna. I en svart moped hittade poliser två laddade halvautomatiska pistoler med avtryck från 21-åringens vänstra pekfinger och vänster långfinger

Vapnen låg i förvaringsutrymmet under mopedsadeln. I den andra övergivna mopeden fanns också vapen.

På frågor under ett förhör hur hans fingeravtryck kunde finnas på en av pistolerna svarade 21-åringen:

– En pistol under sadeln på en moped? Ingenting jag minns.

Varför fanns dina fingeravtryck på pistolen?

– Vet faktiskt inte, jag är ledsen, svarade 21-åringen.

21-åringen fälldes i tingsrätten men friades av hovrätten från det grova vapenbrottet.

– Han är en hantlangare och tillhör inte de riktigt grova kriminella, säger en poliskälla som är väl förtrogen med 21-åringen.

21-åringen har bland annat umgåtts nära med den 22-årige man som sitter häktad misstänkt för mordet på läkaren Karolin Hakim samt mordförsök på hennes barn och sambo på Sergels väg i augusti 2019. 21-åringen och Hakims misstänkte mördare har åtminstone tidigare umgåtts ofta och även varit misstänkta för brott tillsammans, enligt handlingar i Malmö tingsrätt.

Kvinnan som blev nerslagen var efteråt sjukskriven. Det är oklart vilka skador hon fick.


TV: Maria säljer tidningar utanför Ica – rädslan för att smittas