Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filip, 19, bombarderades med raketer: ”Livrädd”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bilen fick lackskador till följd av fyrverkerierna.
Foto: POLISEN

När Filip, 19, och hans flickvän var ute och körde blev bilen plötsligt bombarderad av raketer.

I en annan bil satt ett gäng ungdomar och en av dem sköt mot Filips bil – mitt på E22. Nu åtalas en av männen för ofredande och skadegörelse.

– Jag tänkte ”shit, nu kommer vi dö”. Min flickvän började gråta och blev livrädd, säger Filip.

Natten mot den 3 januari 2021 var Filip, 19, ute och körde tillsammans med sin flickvän i Kalmar.

Plötsligt mötte de en bil som gjorde en U-sväng och började följa efter dem. I höjd med centralstationen började det plötsligt smälla. 

– Sen kom det plötsligt en raket framför bilen. Då var vi inne i centrala Kalmar. Det var jag som körde bilen så jag bara ”shit, nu kommer vi dö eller något”, tänkte jag. Min flickvän började gråta och blev livrädd, säger Filip. 

Följde efter på E22

Först tänkte de att det bara var några uttråkade ungdomar som härjade. Men den okända bilen fortsatte skjuta raketer och följa efter Filip och hans flickvän. 

– Det var kraftiga smällar som fyrverkerier eller knallskott. Så vi försökte skaka av oss dem och körde ner mot E22. Då dog bilen på nerfarten en stund innan jag fick i gång den igen. Väl ute på E22 försökte jag köra ifrån dem men de hängde på och fortsatte skjuta mot bilen. 

Samtidigt fick Filip upp sin mobiltelefon och ringde 112. Polisen förklarade då att de ville att Filip skulle köra till polisstationen.

Polisen hittade flera förpackningar av smällare i gärningsmannens bil.
Foto: POLISEN
Bilen fick lackskador till följd av fyrverkerierna.
Foto: POLISEN

”Satt och gallskrek”

– Den okända bilen körde om oss och vek av framför oss. Den körde av mot stan så jag följde efter eftersom polisen bad oss köra mot polisstationen. Efter en stund kom två polisbilar och stoppade den okända bilen, säger Filip. 

Hela skräckfärden varade i runt tio minuter och Filip kände en stor rädsla för sitt liv, berättar han.

– Min tjej satt och bara gallskrek. Vi trodde att det skulle vara några som ville stoppa oss för att slå ner oss eller någonting. Det var en jäkla lättnad att se att de blev gripna, säger Filip.

Fyrverkerierna orsakade en stor spricka i vindrutan.
Foto: POLISEN
Fyrverkerierna orsakade en stor spricka i vindrutan.
Foto: POLISEN

Åtalas för brott

Polisen kunde gripa fyra unga killar som i förhör berättade att det var en kille som skjutit knallskotten – en 22-årig man. Han erkänner till brott i förhör och berättar att de körde runt och drack öl i bilen.

Han själv hade druckit en vinflaska och runt tio öl.

Tanken var bara att han skulle skjuta upp dem raketer han hade kvar men det gick nog lite överstyr tycker han själv. Med överstyr menar han att han sköt mot bilen och det inte var planerat från början, det bara hände”, skriver polisen om förhöret med 22-åringen.

Nu har 22-åringen åtalats för ofredande och skadegörelse för de skador som åsamkats på bilen. 

– Jag hoppas att de åker dit och får känna hur det känns att göra fel. Att de får stå sitt straff. Det är så jag känner, säger Filip. 

SE FLER NYHETER: Här smäller fyrverkerierna – efter att blixten slagit ned

Fyrverkerifabrik stod i lågor