Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ferraribedragaren åtalas – misstänks ha lurat 96

En 31-årig man som är huvudmisstänkt i en omfattande bedrägerihärva åtalas nu vid Blekinge tingsrätt.

Han kallas för Ferraribedragaren och har levt ett liv i lyx och körde Porsche och Ferrari. 96 personer misstänks ha lurats på sammanlagt 85 miljoner.

– Han har inte haft några som helst legala inkomster men en fantastisk konsumtion, har åklagare Kjell Jannesson, åklagare, sagt till SVT. 

Bedrägeriet har handlat om att få de lurade att investera pengar i en påhittad affärsverksamhet i tron om att återfå snabb avkastning. Flera av de drabbade sitter därefter med stora skulder.

– Jag och min familj kommer snart tvingas sälja vårt hus, har en man som trodde på Ferraribedragarens löften och nu pressas hårt av inkassobolag tidigare sagt till Kvällsposten. 

Han trodde på Ferraribedragarens upplägg och tog lån efter lån som hade investerade i vad han trodde var en riskfri affär. 

– Vissa långivare har varit förstående en tid när de förstått vad vi drabbats av men nu vill de inte vänta längre. Ingen normal löntagare klarar av att betala 20 000 kronor i månaden på lån.

Ferrarimannen ska ha haft väskor fyllda med kontanter.Foto: Polisen

Tolv gripna

Målet beskrivs av åklagaren som ett av de absolut största vad gäller grova bedrägeribrott i Sverige.

– Detta är den största och mest omfattande utredning om grova bedrägerier som jag har hört talas om, säger kammaråklagare Kjell Janneson i ett pressmeddelande.

Mannen har tidigare suttit frihetsberövad i Marocko, dit han flydde hösten 2017 efter att härvan uppdagats. Han häktades då i sin frånvaro, greps och utlämnades till Sverige sommaren 2018. Han har suttit häktad sedan dess.

Ytterligare tolv personer greps i målet i april i ett samordnat tillslag i sju olika städer i södra Sverige. De är misstänkta för olika grader av inblandning, som att ha tagit del av bytet. De åtalas nu för penningtvättsbrott och tre av dem åtalas för osant intygande.

Rättegången startar den 9 december.