Färdtjänstförare våldtog funktionsnedsatt flicka

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ett av övergreppen ska ha skett i taxibilen som färdtjänstturen ägde rum i.
Foto: SHUTTERSTOCK
Mannen döms till 10 månaders fängelse av Helsingborgs tingsrätt.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

En man i 30-årsåldern döms till 10 månaders fängelse för oaktsam våldtäkt av en tonårig flicka.

Ett av övergreppen ska ha skett i en taxibil i samband med en färdtjänstkörning.

”Kvinnan hade på grund av sin särskilt utsatta situation klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet och undgå övergrepp”, skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Förra sommaren polisanmälde Skånetrafiken en händelse då en färdtjänstschaufför, tillsammans med två okända män, ska ha haft sex med en ung kvinna i en taxi under en körning. Han ska även ha bestämt träff med den unga kvinnan vid ett senare tillfälle. Mannen åtalades för två fall av grov våldtäkt.

Nu döms mannen, men inte för grov våldtäkt utan för oaktsam våldtäkt. 

Kvinnan har, enligt tingsrätten, funktionsnedsättningar som inte är enkelt för en utomstående att upptäcka. Tingsrätten anser därför inte att mannen haft uppsåt. Däremot har han varit grovt oaktsam.

– När den sexuella handlingen är en följd av ett otillbörligt utnyttjande av att målsäganden befinner sig i en särskilt utsatt situation spelar det som utgångspunkt ingen roll hur målsäganden har agerat, säger domaren Dina Gutrad i ett pressmeddelande. 

Skadestånd på 85 000 kronor

Färdtjänstchauffören har medgett att han och tonårsflickan haft ett visst sexuellt umgänge men har förnekat brott eftersom han ansåg att hon deltagit frivilligt. 

”Åklagarens påstående om att kvinnan inte deltagit frivilligt eller utsatts för våld under händelserna är enligt tingsrättens bedömning inte bevisat”, skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Mannen döms till tio månaders fängelse. Han ska också betala skadestånd till kvinnan med 85 000 kronor.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Carola samlar in mat och pengar till brandmännen.