Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fängelsestraffet skärps för bluffande ordförande

Dyr klocka, flygresa och gratis användning av fyra hyrbilar – ordföranden i en av landets största bostadsrättsföreningar dömdes först till fängelse i ett år och tre månader efter att ha tagit emot mutor värda drygt 870 000 kronor.

 Nu skärper hovrätten straffet med ytterligare en månads fängelse.

Mutorna kom från representanter för företag som bostadsrättsföreningen hade mångmiljonaffärer med.

 I den omfattande svindlerihärvan som utspelat sig i Malmö dömdes ytterligare två personer som betalat mutorna till fängelse – i ett år respektive tre månader.

När ärendet nu avgjorts av hovrätten över Skåne och Blekinge står det klart att bostadsrättsföreningens tidigare ordförande döms till en ytterligare månad i fängelse – och rätten bedömer att de mutor han tagit emot snarare varit värda närmare en miljon kronor.

Även straffet för byggföretagaren skärps. Han döms nu till ytterligare en månad i fängelse, för grovt givande av muta.

Bostadsrättsföreningen, som nu har en ny styrelse, betalade under en treårsperiod miljontals kronor för olika bygg- och renoveringsprojekt med lånade pengar.

Blåst på pengar

 Föreningen misstänks ha blivit blåst på pengar genom att projekten i vissa fall inte blev av eller att kostnaderna var orimligt höga.

Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö plundrades på cirka 260 miljoner kronor under två år.

Föreningen har 14 hus med 738 lägenheter och ligger vid Amiralsgatan och Östra Kyrkogården i Malmö. Fastigheterna byggdes 1968.

Händelsen har kallats för ”den största plundringen någonsin av en svensk bostadsrättsförening” och har uppmärksammats stort i media.

Pengarna i föreningen försvann under ett par år till olika byggföretag, fast med samma postadress, som därefter försnillade pengarna.

Saltade fakturor

 Saltade fakturor och förskottsbetalningar kom att avslöja fifflet. Därtill har renoveringar som gjorts antingen varit undermåliga eller inte genomförts överhuvudtaget. 

Flera av de inblandade som dömts för mutbrott har varit ledamöter i den förra styrelsen. För de boende har erfarenheten varit dyrköpt: Lägenheterna har tappat i värde och blivit svårsålda.

Helt nyligen utlämnades ytterligare en person med stark anknytning till bostadsrättsföreningen till Sverige för att ställas inför häktningsdomare.

Mannen blev internationellt efterlyst redan för ett år sedan, men utlämningen har dragit ut på tiden.