Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjens önskan inför Elins begravning i Höör

Håller minnesstund för 18-åringen: ”Är bestörta över det som hänt”.
Elin Klinteberg tillsammans med storasyster Patricia och hennes dotter Jolie.
Foto: Privat

Sista mars hittades 18-åriga Elin Klinteberg dödad några kvarter från sitt hem i Höör. Sista april förs hon mot den sista vilan. 

Efter begravningsceremonin avgår en bilkortege från Höörs kyrka genom samhället där alla som vill uppmanas att delta. 

– Hon hade ett brinnande intresse för bilar och hon hade älskat det, säger Elins storasyster Patricia Klinteberg. 

Det var natten till 30 mars som Elin Klinteberg i Höör försvann. Efter en stor polisiär sökinsats hittades hennes kropp dagen därpå. En 26-årig man som Elin tillbringat sina sista timmar i livet hos har nu erkänt att han tog Elins liv, men att det skedde oavsiktligt. Han sitter häktad i Malmö

Sedan Elin Klintebergs död har hennes storasyster Patricia Klinteberg pendlat mellan sambon och deras två barn i Kållered utanför Göteborg och familjehemmet i Höör. 

– Det känns udda att vara tillbaka av en sån här anledning. Jag har aldrig trivts i Höör och än mindre nu, det är för ångestladdat. Samtidigt känns det som att det är här jag måste vara, säger Patricia.

På valborgsmässoafton ska familjen Klinteberg begrava sin älskade Elin. Senaste månaden har varit obeskrivligt tung för alla familjemedlemmar. Patricia och hennes mamma går till var sin psykolog och hennes bror Anton har regelbundna samtal med prästen i Höör som ska hålla i begravningsceremonin på fredag. 

– Det går inte riktigt att sätta ord på hur vi mår. Lite tankar och känslor börjar landa, men det betyder inte att något är bra. Ingenting är som det ska vara. Det är ett så stort tomrum och vi är alla i olika faser om vartannat, säger Patricia. 

Minnesplatsen för Elin Klinteberg invid Tjurasjö i Höör.
Foto: JENS CHRISTIAN

Bilkortege och livesänd ceremoni

På grund av coronaläget kommer ceremonin att hållas i Höörs kyrka för enbart familjen och livesändas via en begravningsbyrå.

– Vi har valt att livesända för att familj, andra anhöriga och vänner ska kunna delta, säger Patricia. 

Klockan 15 på fredagen utgår sedan en bilkortege från Höörs kyrka där alla som vill uppmanas att delta. 

– Det är främst Elins vänner som har hållit i att ordna bilkortegen för att hedra henne. Och vi väljer att göra detta på begravningen för det är det närmsta vi kan komma henne. Hon hade ett brinnande intresse för bilar och hon hade älskat det, säger Patricia Klinteberg. 

Hennes lillasyster Elin gick andra året på fordon- och transportprogrammet på Hörby yrkesgymnasium och skulle precis ta sitt körkort när hennes liv abrupt avslutades. Hon befann sig på en bra plats i livet enligt storasyster Patricia och att hon inte längre finns är svårt att greppa. 

– Trots att vi nu fått se Elin och tagit farväl är det fortfarande så overkligt. Det går inte riktigt att förstå och det är fortfarande en chock. Jag är så fruktansvärt arg och samtidigt besviken på hela samhället och dess system som är så värdelöst. Saknaden är enorm och det är fortfarande så många frågetecken kring allt, säger Patricia.

Elin Klinteberg blev bara 18 år gammal.
Foto: Privat

”Får vara nog nu!”

På sin Facebook har Patricia Klinteberg delat uppropet #nuräckerdet, som samlar namnunderskrifter i protest mot mäns våld mot kvinnor. Efter att Elin mördades i slutet av mars blev på tre veckor ytterligare fyra kvinnor dödade av män i Sverige. Och Patricia Klinteberg kräver nu krafttag mot våldet. 

– Det får vara nog nu! Mäns våld mot kvinnor måste få ett stopp och vi alla bär ett ansvar här. Alla! Regering och myndigheter sitter på stor makt och de måste vidta rejäla åtgärder för att skydda oss kvinnor men även sätta stopp för männen, säger Patricia. 

Detta har hänt

29 mars: 

På kvällen besöker Elin Klinteberg den nu mordmisstänkta 26-åringen. De umgås i en husbil på familjens tomt som ligger bara några kvarter från Elins familj.


30 mars:

Klockan 00.23 natten mot tisdag 30 mars pratar Elin i telefon med sin vän Denise. De stämmer träff klockan 13 på tisdagen i närheten av Elins bostad. 

Under det sista telefonsamtalet med Elin har Denise beskrivit att hon hör musik spelas i bakgrunden. På Elins Snapchat natten mot tisdagen kan vännerna se dels exakt var hon befinner sig, dels en story som visar en flaska Jägermeister på ett husvagnsbord, och ett ”Sanning och konsekvens”-spel.

Vid 02:30 ringer Elins familj polisen och anmäler henne som försvunnen. 

Klockan 16 på tisdagseftermiddagen går polisen ut med en offentlig efterlysning av Elin Klinteberg. Efterlysningen delas av många, så även den nu mordmisstänkta 26-åringen. Det blir det sista han lägger ut på sin Facebook-sida. 

Polisen påbörjar också en stor sökinsats efter Elin. Elins familj, vänner och ett stort antal frivilliga Höör-bor deltar i sökningarna. Enligt uppgifter från Elins vänner deltar även den 26-åriga mannen initialt, innan han går hem med förevändningen att han känner sig trött. 


31 mars:

Vänner som senare knackar på hos den misstänkta 26-åringen vid 01-tiden natten till onsdagen blir inte insläppta i huset av familjen, har en person som var med vid tillfället berättat. 

På morgonen onsdagen 31 mars återupptas sökandet efter Elin. Polisen spärrar då av två ställen i samhället samt en plats i ett skogsområde i utkanten av Höör. 

Klockan 08.55 på onsdagsmorgonen anhålls och grips den 26-åriga mannen, misstänkt för människorov. Klockan 11.02 ändras brottsrubriceringen till mord. Mannen förs till polisstationen för ett första förhör. 

Runt lunchtid på onsdagen hittas Elin Klintebergs kropp i ett av de tre avspärrade områdena.

På kvällen bärgas en husbil av äldre modell från 26-åringens familjs tomt, enligt uppgift husbilen där Elin tillbringade sina allra sista timmar i livet. Polisen misstänker nu att Elin mördats på mannens hemadress.


1 april:

På förmiddagen hålls ett andra förhör med den 26-åriga mannen och strax efter klockan 18 ger åklagaren besked om att mannen medger att han har dödat Elin Klinteberg, men att han inte gjorde det avsiktligt.


2 april:
I Lunds Tingsrätt beslutas att 26-åringen ska häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord, alltså den starkare misstankegraden. Det beslutas också att han ska förläggas med restriktioner och att genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf-7-undersökning. Han häktas i ett förstläge fram till 16 april, men har därefter häktats om till 17 maj. 26-åringen sitter häktad i Malmö.  

Detta har hänt i fallet med det misstänkta mordet på en 18-årig kvinna i Höör.