Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falsk FN-läkare lurade kvinna på sparpengar

En kvinna i 70-årsåldern lånade ut 250 000 kronor till en person som hon trodde var FN-soldat i Afghanistan och behövde pengar för att komma hem till Sverige.
Foto: JONTE WENTZEL
Den falske FN-läkaren ljög att han var ortoped och arbetade i krisområden. Han lurade en kvinna i Österrike på cirka 750 000 kronor som hamnade hos en man och tre kvinnor i Malmö som nu åtalats.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Tre kvinnor och en man i 50-årsålder har åtalats i Malmö för omfattande bedrägerier mot två äldre svenska kvinnor och en kvinna i Österrike. En av de lurade kvinnorna trodde att hon hjälpte sin nya kärlek - en svensk FN-läkare.

Bedragarna kom över cirka 2,1 miljoner kronor.

Den falske svenske FN-läkaren kontaktade under 2018 kvinnan på Facebook. Hon bor i Österrike. Han berättade om sitt arbete, att han var ortoped och tjänstgjorde för FN i krisområden. Polis i Österrike skriver i en anmälan till svensk polis att det uppstod kärlek åtminstone från kvinnans sida. När läkaren plötsligt behövde hjälp för att få ut sina tillhörigheter som fastnat i Danmark ställde hon upp med lån och använde sina besparingar. Mannen hade sagt till kvinnan att han senare skulle resa till henne i Österrike.

Kvinnan bad dock först om kopia på bland annat hans pass. Den kopian visade sig senare vara en förfalskning, och någon svensk med FN-läkarens namn finns inte. 

Använde barnets bankkonto

Han fick sammanlagt cirka 750 000 kronor av kvinnan för att lösa sina problem. Men pengarna gick i stället till i första hand en man i 50-årsåldern som kallar sig studerande och är bosatt i Malmö och två kvinnor. En av kvinnorna är också studerande, den andra har varit verksam i en ideell förening.

En av kvinnorna använde bland annat sitt barns bankkonton och passade på att köpa möbler och handla för en del av pengarna. Svensk polis kunde efterhand spåra hur pengarna från Österrike spridits ut på flera händer i Sverige.

På ett snarlikt sätt lurades en svensk kvinna i 70-årsåldern att skicka pengar till en man som påstod att han var FN-soldat i Afghanistan och behövde hjälp för att kunna resa hem till Sverige. Kvinnan tog egna lån och överförde 250 000 kronor som gick direkt till bankkonton i Malmö som tillhörde en av de tre åtalade kvinnorna. Hon skickade i sin tur pengar vidare till andra.

Fem åtalas

En tredje kvinnan som är 75 år gammal fick kontakt med en man som påstod att han behövde låna pengar för att kunna resa hem till Sverige från Turkiet. Han fick 192 000 kronor. På nytt hamnade pengarna hos mannen i Malmö och de två kvinnorna samt en tredje person och fördelades sedan till andra.

Sammanlagt åtalas fem personer för grovt penningtvättsbrott och för att ha tagit emot totalt cirka 2,1 miljoner kronor från de tre kvinnorna och tre företag som också lurats.

Mannen i 50-årsåldern sitter häktad medan de två kvinnorna är på fri fot. Han nekar till brott liksom en av kvinnorna. Den andra kvinnan har erkänt vissa omständigheter och skyller på ett par som hon påstår ha planerat bedrägerierna. Det paret har inte identifierats.