Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre falska poliser ska åtalas – lurade äldre

Så skyddar du dig mot bedrägerier.
Kammaråklagare Lars Morand lämnar i nästa vecka in åtal mot tre skåningar som misstänks ha låtsats vara poliser och lurat åldringar på cirka 700 000 kronor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre män åtalas i nästa vecka som misstänkta för att ha låtsas vara poliser och lurat offer i åldrarna 80 år till 90 år i Skåne men framför allt Malmö. 

Bedrägerierna innebar att åldringarna blev av med cirka 700 000 kronor på tio dagar. En åldring avled efter att ha lurats.

Tidigare i år gick polisen i Skåne ut med varningar till äldre män och kvinnor. Varningen handlade om män som låtsades vara poliser. Varningar kom även före årsskiftet. Metoderna som bedragarna använder skiftar. En del försökte komma över sina offers bank-ID för att på sätt kunna tömma deras bankkonton.

Andra använde en annan metod, att ringa och sedan söka upp den äldre och få dem att lämna ut sina bankkort och pinkoder. 

Den 10 mars strax efter kl 18 greps tre män i Malmö. Männen är 44 år, 29 år och 28 år. Två av dem är välkända av polisen och har dömts vid upprepade tillfällen. 

En av männen, 29-åringen, misstänks för flest brott.

– Han förnekar brott, säger advokat Lars Kruse som är ombud för 29-åringen.

De har bland annat dömts för trafikbrott men också olaga hot. Samma dag som de greps hade en äldre person i Malmö råkat ut för bedragarna. Den kvällen beslöt åklagare att anhålla männen. Några dagar senare blev alla tre häktade, och är det fortfarande.

Åtalas i nästa vecka

Utredningen mot männen är i stort sett klar.

– Jag har för avsikt att åtala dem, säger kammaråklagare Lars Morand.

I utredningen finns detaljer om hur de sökt upp äldre, tagit ut pengar på bankomater och använt de äldres bankkort för att skaffa sig varor.

Männen har använt en sedan tidigare känd metod för att lura sina offer.

– De har kontaktat sina offer och påstått att deras kort kapats eller att lån tagits i deras namn, säger kammaråklagare Lars Morand.

Första kontakten har tagits på telefon. Bedragarna uppmanade de äldre att lämna över sina bankkort och pinkoder till en polisman som skulle komma hem till dem. Offren var noga utvalda. Äldre har ofta synsvårigheter, dåligt minne och kan ha svårt att beskriva vad som hänt.

I den här utredningen har också något hänt som är vanligt när det gäller bedrägeribrott mot äldre. Ett av offren har enligt åklagaren avlidit efter att männen greps.

Männen misstänks ha tagit ut kontanter och för att ha köpt varor för de lurade åldringarnas pengar.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN

Åtalas inte för allt

Förundersökningen skickas i nästa vecka till Malmö tingsrätt och i den finns en sammanställning av hur mycket männen kommit över.

– Det handlar om cirka 700 000 kronor, säger Lars Morand.

Han har valt att inte åtala männen för samtliga fall av bedrägerier och försök till bedrägerier. Det är en ofta förekommande åtgärd när åklagaren anser att de misstänkta inte kan dömas till ett hårdare straff även om han eller hon tar med fler brott i stämningsansökan.

Men av det som är känt av männens framfart framgår att de under cirka tio dagar reste mellan flera skånska orter och sökte upp sina offer i deras hem. Första brottet begicks enligt åklagaren i Malmö sedan tog de sig till Arlöv, Lund och misstänks även för åldringsbrott i Värnamo och Örkelljunga. Men i huvudsak har de begått brott i Malmö och Lund.

29-åringen misstänks för sex grova bedrägerier och fyra försök till grovt bedrägeri. 

28-åringen misstänks för fyra grova bedrägerier och ett försök till grovt bedrägeri. 

44-åringen misstänks för fyra grova bedrägerier och två försök till grovt bedrägeri.

TV: Dagens toppnyheter