Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falska poliser lurar av gamla stora summor

Så skyddar du dig mot bedrägerier.
Gamla människor luras att godvilligt lämna ifrån sig sina smycken, kontanter eller bankkort.Foto: LASSE SVENSSON
Robert Loeffel, presschef hos polisen i Region syd, vill varna de gamla för bedragarna.Foto: POLISEN

Falska poliser ringer hem till gamla människor i Sydsverige och chockar dem med att påstå till exempel att en nära anhörig har blivit skjuten.

– De vill chocka och förvirra sitt offer. Sedan lurar de åt sig bankkort, pengar och värdesaker, säger Robert Loeffel, presschef hos polisen i Region syd.

Enligt Robert Loeffel har de här bedrägerierna hållit på en längre tid. Efter att ha börjat i Malmö och Helsingborg har brotten flyttat norrut, vilket Smålandsposten noterat.

De drabbade är alltid riktigt gamla människor i 80-årsåldern eller ännu äldre.

– Senaste månaden har vi runt 25 anmälningar från norra Skåne och södra Småland, säger han.

– Det handlar om hundratusentals kronor som de gamla har blivit lurade på. Vi har ett fall där en person själv blivit av med hundratusen.

”Ringer från polisen”

Bedragarna utger sig från att ringa från polisen. När de har chockat personen i telefonen och fått denne ur balans fortsätter de med att stressa dem.

– De kan säga att personen kanske även riskerar att drabbas av inbrott, eller att den gamlas bankkonto kan vara på väg att tömmas, säger Robert Loeffel.

– Och så säger de att de råkar ha en bil i närheten med personal som kan hjälpa till. Någon kommer och knackar på för att ta hand om betalkortet eller skydda deras tillgångar.

Det har förekommit att brottsoffren stoppat ner sina smycken och värdeföremål i en påse som de snällt lämnat över till ”polisen” som kommit för att hjälpa dem.

De lurade känner skam

När de drabbade förstår att de har blivit lurade att godvilligt lämna ifrån sig sina värdesaker kan de känna en väldig skam.

– Det är lite märkligt, säger Robert Loeffel.

– Jag är ofta ute i pensionärsföreningar och liknande och pratar om de här företeelserna. Åhörarna känner alltid till riskerna – men ändå lyckas bedrägerierna.

Han påpekar också att svensk polis aldrig ger dödsbud per telefon, oavsett omständigheterna. Och tar aldrig hand om privatpersoners bankkort eller smycken. 

Enligt polisen kan den här typen av bedrägerier på riksplanet generera tio miljoner kronor i månaden.

Foto: Kvp / Kvp