Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter kan avslöja vem som mördade Marua, 18

Tre pojkar som utretts för mordet på Marua. Bilden tagen i lägenheten där Marua mördades. Det är polisens teori.
18-åriga Marua Ajouz från Malmö mördades strax före julen 2002. Mordet är fortfarande olöst.Foto: Privat
I den här lägenheten i Malmö tillbringade Marua troligen sina sista timmar i livet.Foto: JOACHIM WALL
Tio månader efter försvinnandet hittades kranium vid den här platsen i Bokskogen utanför Malmö.Foto: MICKE ÖLANDER / KVP

18-åriga Marua Ajouz tillbringade troligen sina sista timmar i en lägenhet i Malmö. Det var för 17 år sedan. Experter i Nederländerna hjälper nu svensk polis att kunna analysera spår som kan peka ut mördaren, avslöjar Veckans Brott som sänds i SVT kl 21 i kväll. 

Efter 15 år påträffades hennes kropp av en grävmaskinist. På resterna av kroppen finns spår som kan vara DNA.

Polisens teori är att Marua Ajouz mördades i en mindre bostadsrättslägenhet i Malmö, troligen den 20 december eller den 21 december 2002. Någon gång under de dygnen fick hon ett samtal till sin mobiltelefon från en pojke. Det kan ha utlöst svartsjuka hos en ung man som bodde i lägenheten.

I lägenheten vistades också ett mindre gäng killar och en yngre man hon haft ett förhållande med. En bild från den tiden visar tre killar som sitter vid ett bord där det står en mugg från McDonalds, en stor flaska Coca Cola, ett askfat och ett litet paket cigaretter. 

Kriminellt kompisgäng

Kompisgänget var kriminella, tog droger och hade även ett avsågat hagelgevär. Den yngre man som senare häktades som misstänkt för mordet dömdes efter Maruas försvinnande till fyra års fängelse för grovt rån av en taxichaufför i Malmö. Han avskrevs senare av åklagare som misstänkt för att ha mördat henne.

Men i kompisgänget fanns också personer som då var 15-17 år gamla. Om de träder fram i dag riskerar de inget straff enligt polisen Nadim Ghazale som medverkar i programmet. Han vädjar i kväll till dem att träda fram.

Här på en byggarbetsplats utanför Lund hittades Marua Ajouz kvarlevor 15 år efter att hon mördats.Foto: Caroline Larsson

Vilka dessa är vet polisen troligen. Efter Maruas försvinnande fick man information från flera som berättade hur mordet på Marua gick till och hur hon styckades.

Polisen gjorde året efter försvinnandet två undersökningar med likhund i lägenheten. Vid båda undersökningarna markerade hundarna att en död kropp legat i köket.

Kroppen styckades

I dag vet polisen att delar av Maruas kropp spreds ut på flera ställen. Tio månader efter att hon mördats hittade en svampplockare hennes kranium i Bokskogen i Malmö. I april 2017 gjordes ett nytt fynd. Hennes kropp hittades utanför Lund på en byggarbetsplats. när en grävmaskinist förberedde mark inför byggandet av ett villaområde.

Kalla fall-gruppen i Malmö överlämnade kvarlevorna till NFC, Nationellt forensiskt center, i hopp om att hitta spår som kan leda till mördaren och eventuellt dennes medhjälpare. Fortfarande har inget svar kommit trots att cirka 2,5 år gått.

Veckans brott avslöjar i kvällens program kl 21 att spår kan finnas på resterna av kroppen, och en förklaring till varför det dröjer.

Helena Trolläng, chef för NFC, säger till Veckans brott att man anlitat experter på ett laboratorium i Nederländer för att få hjälp att säkra eventuella fynd.

- Det handlar om ytterligare spårsäkring på kvarlevorna och där vi för en diskussion med holländska forensiska labbet om de har andra metoder än vi har möjlighet att genomföra här, säger hon till Veckans brott.

Maruas anhöriga anhöriga har tidigare i Kvällsposten ifrågasatt att det tar så lång tid. NFC har fortfarande Maruas kvarlevor och förhindrar dem att begrava henne.

– Min bild är att vi har jobbat med det här ärendet så snabbt vi har haft möjlighet, säger Helena Trolläng i Veckans brott.