Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ex-politiker åtalas för försök till våldtäkt

Mannen har tidigare varit en framträdande politiker. Nu åtalas han för en mängd olika brott – bland annat våldtäktsförsök.
Foto: ARKIV

En skånsk man i 40-årsåldern, som tidigare varit en framträdande politiker på sin hemort, har åtalats för bland annat våldtäktsförsök, olaga hot, misshandel och hemfridsbrott.

Mannen nekar till alla anklagelser. Han har lämnat sina politiska uppdrag.

Den åtalade mannen, som under sin tid som politiker särskilt engagerat sig för brottsoffer, ska ha utsatt en kvinna på sin hemort för ett våldtäktsförsök i somras.

Enligt åtalet har han tvingat in kvinnan på toaletten i hennes bostad och försökt få av henne kläderna där. Han ska också ha tagit fram en kniv och hållit den framför henne.

Han lyckades dock inte få sin vilja igenom vid det tillfället.

Mannen fick kontaktförbud

Mannen fick kort därefter kontaktförbud gentemot kvinnan men var ändå och smög på hennes tomt i början av augusti. Han fastnade på bild på kvinnans övervakningskamera.

Han åtalas dessutom för att ha överträtt kontaktförbudet vid ytterligare 20 tillfällen genom att kontakta kvinnan på Snapchat, Messenger och telefon.

Mannen nekar till alla anklagelserna. Han hävdar bland annat att det är kvinnan själv som har loggat in på hans konton och skickat meddelanden till sig själv.

Åtalas för barnmisshandel

Åklagaren har låtit analysera innehållet i både mannens och kvinnans mobiltelefoner för att på så vis leda i bevis att det är den åtalade som skickat meddelandena.

Ex-politikern åtalas även för misshandel av två minderåriga barn under sommaren.

Enligt åtalet har han ”vid upprepade tillfällen” misshandlat barnen genom att slå dem med öppen hand i ansiktet och genom att gnugga deras öron.

Även detta nekar mannen till. Barnens vittnesmål ska spelas upp på video i samband med förhandlingen i tingsrätten.

Mannen åtals även för vapenbrott eftersom tagit en tårgasspray i beslag hemma hos honom. Han erkänner innehavet men anser inte att han begått något brott.