Erfarna mordutredare sätts in jakten på Kjälls mördare

Kjäll, 57, dog när han försökte stoppa rån
Minnesplats utanför restaurangen där Kjäll Gustafsson dog.
Foto: Anders Blank

Kjäll Gustafsson, 57, fick betala med sitt liv när han försökte ingripa vid det förmodade restaurangrånet i Gislaved.

De tre maskerade gärningsmännen är fortfarande inte gripna men jagas nu av rutinerade mordutredare som kallats in extra i mördarjakten.

Tre veckor har gått sedan Kjäll Gustafsson, 57, från Halmstad dog under tumultet på restaurang Ströget i Gislaved. Han var där tillsammans med sin fru och goda vänner när tre maskerade män trängde sig in i lokalen på lördagskvällen den 14 december.

I vad som antas vara ett rånförsök mot den kontantfria krogen utbröt tumult. Exakt hur förloppet såg ut vill polisen inte närmare kommentera men Kjäll Gustafsson skadades så illa att han avled.

Mördarna flydde

De tre gärningsmännen försvann innan polisen hann fram. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att hitta gärningsmännen. Bland annat har hundratals förhör med vittnen och andra hållits.

–Det är tresiffrigt kan jag säga. Varenda dag hålls nya förhör och omförhör, säger Rickard Finndahl, gruppchef på grova brott vid polisen i Jönköping till Värnamo Nyheter.  I övrigt vill man inte lämna några uppgifter kring utredningen för att inte riskera att eventuella vittnen ska påverkas.

Pensionerade mordutredaren Johan Frisk sätts in i jakten på Kjäll Gustafssons mördare.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

I jakten på mördarna har polisen kallat in extra förstärkning i form av pensionerade mordutredare, däribland Johan Frisk och Per Landberg. 

Johan Frisk har av polisprofessor Leif GW Persson tidigare utsetts till landets bäste mordutredare.

Per Landberg och Johan Frisk har tidigare arbetat tillsammans i 25 år och löst flera uppmärksammade mord och våldsbrott.

Kameror kan ha fångat Kjälls mördare

Vilka spår som finns av gärningsmännen är oklart. I området kring restaurangen där Kjäll dog finns flera övervakningskameror. Polisen har tömt kamerorna på material för teknisk analys. Det är inte känt om de misstänkta mördarna har fångats på film, före dådet eller under flykten från resturangen.

Vidare har man säkrat ett par till synes övergivna cyklar som misstänktes ha använts av gärningsmännen. Cyklarna togs i beslag och skickades för teknisk undersökning på Nationellt Forensiskt Center (NFC). Inte heller i det fallet vill Rickard Finndahl kommentera vad den undersökningen kan ha gett.

 – Det är locket på i ärendet för att uppgifter inte ska påverka vittnen, säger Rickard Finndahl till Värnamo Nyheter.


LÄS MER: PREMIUM Brott i Sverige