Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En man begärd häktad för upplopp i Malmö

Flera personer misstänks för att ha deltagit i det våldsamma upploppet på Amiralsgatan å kvällen den 28 augusti.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Kammaråklagare Tomas Olvmyr begärde i dag på morgonen en 31-årig Malmöbo häktad misstänkt för våldsamt upplopp och flera fall av blåljussabotage på Amiralsgatan i Malmö den 28 augusti.
– Det finns en risk att han fortsätter sin brottslighet och att han undanröjer bevis så begärs han häktad, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr som leder förundersökningen.

Polisen har i utredningen fått fram ett stort antal filmer som bevis. Den 31-åring som begärts häktad misstänks för en lång rad brott, inte bara på Amiralsgatan den 28 augusti.

Så här formulerar åklagaren misstankarna mot honom. Det handlar om:
Våldsamt upplopp den 28-29 augusti 2020 på Amiralsgatan, sabotage mot blåljusverksamhet vid samma tidpunkt på Amiralsgatan och sabotage mot blåljusverksamhet den 30 augusti 2020 på Sörbäcksgatan i Malmö samt även försök till sabotage mot blåljusverksamhet den 2 augusti 2020 vid Rättscentrum Malmö på Porslinsgatan i Malmö.

Han var en de flera hundra personer som samlades på Amiralsgatan och Västra Kattarpsvägen för att protestera mot koranbränningen.

Filmer används som bevis

31-åringen är känd av polisen och har tidigare dömts för att bland annat ha bitit en ordningsvakt i fingret men också för narkotikabrott och våldsamt motstånd.

I ett pressmeddelande uppger åklagaren att det för närvarande finns ett tiotal misstänkta. Två har personer har under den gångna veckan anhållits och senare försatts på fri fot. En person har hämtats till förhör. Bland de misstänka finns ett barn som är under 15 år, vilket framgår av handlingar hos Malmö tingsrätt.