Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emilias mamma hjälpte misstänkte mördaren

Samma dag som Emilia försvann såg två personer korsa E22 på den här platsen. Polisen misstänker att det var Emilia och hennes mördare.
När Emilias mamma plockade upp 21-åringen på E22 utanför en livsmedelsfabrik. Enligt åklagaren hade han strax innan dödat Emilia.
20-åriga Emilia hittades död i december förra året.Foto: Privat / Privat
21-åringen misstänks för mordet på Emilia.

Samma dag som 20-åriga Emilia försvann, bara timmar efter att hon senast sågs i livet, plockades hennes barndomsvän upp längs E22. 

Han var då i så dåligt skick att han inte kunde ta hand om sig själv. 

Enligt åklagaren hade han bara timmar innan dödat Emilia, genom att hugga henne över hela överkroppen med ett vasst föremål.

Den som plockade upp 21-åringen var Emilias mamma.

– Jag frågar liksom var har du varit. Men han kunde inte redogöra för någonting, berättar mamman i förhör.

3 december hittades Emilia död i Vramsån i Tollarp i Skåne.

Emilia sågs senast i livet elva dagar tidigare. Hon sågs då, i sällskap med en man, korsa E22 på ett märkligt vis. Flera bilförare blev vittnen till detta och reagerade – paret utgjorde en märklig syn på platsen och de korsade den hårt trafikerade vägen på en plats där det inte finns någon övergång för gångtrafikanter.

Några få timmar senare regerade flera anställda vid en livsmedelsfabrik intill E22 på en man som betedde sig underligt intill vägen. Flera larmade polis då mannen inte verkar vara i skick att ta hand om sig själv.

Av en händelse passerade Emilias mamma platsen vid samma tidpunkt, hon hade just hämtat sin son på skolan, skjutsat hem honom, och var nu på väg för att köpa mat i ett närbeläget gatukök. Klockan var omkring 13.

Drogproblem

När hon passerar platsen vid livsmedelsfabriken såg hon mannen som vållat uppståndelse. Han rör sig märkligt, mitt på vägen.

Hon känner igen mannen. Det är Emilias barndomsvän, en 21-årig kille hon känner väl. 

21-åringen är tidigare dömd för narkotikabrott och beskrivs under tiden före mordet ha haft ett ökande drogproblem. 

Emilias mamma vände bilen, körde tillbaka och vevade ner rutan.

I förhör berättar mamman hon 21-åringen gick mot bilen, kände igen henne och bad om skjuts hem.

I bilen gjorde han ett förvirrat intryck, ska mamman senare berätta i förhör. 

21-åringen har småsår och är genomblöt.

– Jag frågar liksom var har du varit. Men han kunde inte redogöra för någonting, berättar mamman i förhör.

En kökskniven som kopplas till mordet hittades på fyndplatsen.

Tackade för hjälpen

Hon berättar vidare att hon frågat 21-åringen om Emilia, men inte fått något vettigt ur honom. Emilias mamma kör 21-åringen hem där 21-åringens mamma larmar ambulans. bedömningen är dock att 21-åringen inte behöver vård. 

Senare på kvällen pratar Emilias mamma med 21-åringen på telefon och då tackar han för hjälpen tidigare på dagen.

Elva dager senare hittas Emilia död. Dagen därpå greps 21-åringen. 

Polisens tekniker arbetar med att söka bevis efter att Emilias kropp hittats.Foto: JENS CHRISTIAN

När polisen knackade på dörren tog det 1,5 minut innan 21-åringens mamma öppnade. Då stod sonen, endast iklädd underkläder, strax bakom.

Poliserna som grep 21-åringen beskriver det som att det såg ut som att han precis vaknat och att han väntat på att polisen skulle komma.

I torsdags åtalades 21-åringen för mordet på Emilia. Enligt åklagaren har han den 22 november, strax innan har upptäcktes vid E22, dödat Emilia genom att hugga henne över hela överkroppen med ett vasst föremål. I samband med detta har Emilia hamnat i Vramsån.

En svart peruk som tillhört Emilia är ett viktigt bevis för åklagaren. Peruken hittades hemma hos den ordmisstänkte 21-åringen.

21-åringen har i förhör förklarat att han minns att han under dagen var ute i området kring E22 och att han där ramlade i vattnet. I övrigt menar han att han drabbats av minnesluckor.

Han har hörts 28 gånger av polis och genomgående förnekat att han mördat Emilia.

Rättegången mot den mordmisstänkte 21-åringen inleds på fredag i nästa vecka.