Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efterlyst mamma greps på Kastrup efter åtta år

Nyheter.
Den 52-åriga kvinnan har varit efterlyst i åtta år när hon greps på Kastrups flygplats i Köpenhamn.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den efterlysta kvinnan greps på måndagen när hon anlände till Kastrup.Foto: DANSKA POLISEN / DANSKA POLISEN

En 52-årig kvinna som varit internationellt efterlyst i åtta år greps på Kastrup på måndagen. Hon lämnade Sverige med sin då fem år gamla dotter och flyttade till Libanon.

Nu sitter hon häktad i Malmö som misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Kvinnans ställdes inför häktningsdomare på tisdagen i Malmö.

– Hon nekar till brott. Det är allt jag har att säga för närvarande, säger advokaten Nadim Al-Khamiesi som är kvinnans ombud.

Det är en långdragen brottsutredning som oväntat ledde till gripandet på Kastrup. Kvinnan var fram till 2008 gift med en Malmöbo och paret fick ett gemensamt barn. Vid skilsmässan fick föräldrarna gemensam vårdnad om dottern.

Två år senare lämnade mamman Malmö och flyttade till Libanon med dottern. Pappan gick till domstol och krävde ensam vårdnad om barnet. Eftersom mamman genom flytten med gjort det omöjligt för honom att ha umgänge med dottern ansåg pappan att han borde ha ensam vårdnad.

Mamman bäst lämpad

Om han fick vårdnaden skulle pappan sedan kunna få hem dottern, uppgav han under rättegången i Malmö.

Tingsrätten hade dock en annan uppfattning. En utredning gjorde av Familjerättsbyrån visade visserligen att pappan skulle vara en bra vårdnadshavare men mamman hade hela tiden haft den huvudsakliga dagliga omvårdnaden om barnet.

Tingsrätten kom fram till att hon visserligen gjorde fel mot dottern och pappan men samtidigt ansåg domstolen att det fanns andra omständigheter som vägde tyngre. Om pappan fick vårdnaden skulle flickan tvingas flytta från så invanda miljö i Libanon till Malmö.

Trots att mamman brutit mot lagen blev tingsrättens slutsats att mamman var bäst lämpad som vårdnadshavare.

Samtidigt hade en brottsutredning mot mamman inletts av åklagare i Malmö. Sju månader innan Malmö tingsrätt gav mamman vårdnaden blev hon häktad i sin frånvaro och efterlyst som misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Efterlysningen har inte gett något resultat förrän på måndagen när hon oväntat anlände till Kastrup. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Sex & Relationer