Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöbo anklagas för svartsjukemord

Så många brott anmäldes i Sverige under förra året.
En 28-årig man som misstänks för ha beställt två mord i Malmö har gripits utomlands och ska föras till Sverige.
Här vid en sopstation på Ramels väg mördades 23-åringen den 30 mars 2017. Nu har den internationellt efterlyste man som misstänks ha beställt mordet gripits utomlands.Foto: Polisen

En 28-årig Malmöbo som varit internationellt efterlyst för mord i Malmö har gripits utomlands.

Han erbjöd en halv miljon kronor för att få en kärleksrival mördad. 28-åringen förekommer också som misstänkt i andra mordutredningar.

28-åringen har bland annat vistats i Dubai där han har bankkontakter.

Någon gång under det senaste dygnet försvann hans efterlysning på Europols hemsida över EU:s mest efterlysta brottslingar. På bilden som fanns där fram till helt nyligen ler den 28-årige Malmöbon.

– Han är gripen i ett europeiskt land, uppger en källa för Kvällsposten.

28-åringen blev under 2018 misstänkt för att ha beställt två mord i Malmö men också som misstänkt i ett avancerat miljonbedrägeri mot ett företag i Kina.

Det kinesiska bolaget lurades att den 30 oktober 2017 betala in 6,6 miljoner till ett företag i Malmö. Dagen efter slussades cirka 2 miljoner till en rad andra konton. Fyra miljoner fanns kvar på Malmöföretagets konto när polis och åklagare slog till. Men då hade redan 500 000 kronor hunnit skickas till 28-åringens bank i Dubai.

Mördad man fick 330 000 kronor

Av oklar anledning mördades den 2 februari förra året en 30-årig man som förekommer i utredningen av bedrägeriet mot det kinesiska företaget. Han tog emot 330 000 kronor av de 2 miljoner som slussades vidare från Malmöföretagets konto. Men strax innan han sköts tidigt på kvällen på Docentgatan i Malmö hade 30-åringen tagit emot en större summa pengar som kom från ett annat bedrägeri där han också var misstänkt, enligt uppgift till Kvällsposten.

28-åringen misstänks ha beställt mordet på 30-åringen och mordförsöket på en annan man som skottskadades vid samma tillfälle. Den 9 oktober förra året blev 28-åringen häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst som misstänkt för anstiftan till mordet och mordförsöket och för grovt penningtvättsbrott.

Internationellt efterlyst

Men det skulle inte dröja länge för än 28-åringen på nytt blev internationellt efterlyst som misstänkt för att ha beställt en annan dödskjutning - mordet på en 23-årig kärleksrival som mördades den 30 mars 2017 på Ramels väg i Malmö.

23-åringen hade varit utsatt för flera mordförsök innan han lockads till en mordfälla vid en sopstation på Ramels väg. 

Orsaken till att 23-åringen skulle dödas kan vara svartsjuka. Det tror kammaråklagare Lisa Åberg som lett förundersökningen.

– Som jag har förstått det, på det underlag vi tagit in, grundar sig konflikten ursprungligen i ett svartsjukedrama. Sen har konflikten på något sätt eskalerat. Hur den utvecklat sig över tid vet vi inte riktigt, sa Lisa Åberg i samband med att hon väckte åtal.

Hittade bevisen

I en krypterad mobiltelefon fanns bevisen som gör att 28-åringen som nu gripits utomlands misstänks ha beställt mordet på 23-åringen. Mobiltelefonen kunde låsas upp efter att NFC, Nationellt forensiskt center, anlitat norska experter. I den fanns 49 meddelanden och 421 raderade meddelanden som återskapades. 

28-åringen misstänks vara samma person skickat meddelande till Ahmed Jawad. I ettmeddelande ville han veta hur 23-åringen mördats.Foto: Polisen

”Jah e nyfiken”

Dagen efter att 23-åringen skjutits skriver den man som åklagare pekar ut som 28-åringen:
”Bror jah e nyfiken på hur de gick till. Gick 2 fram o peppra (…) Tog han upp gun eller ngt.”

Han fick till svar:

”De va oppet framfor barn mammor walla hahahaha han skjut 2 skott med ak sen han andra gick fram med 762 skjut huvudet sen brosten med 7 8 skott.

Mannen som svarar är Ahmad Jawad, 28, enligt en dom i Malmö tingsrätt. Det var han som hade den krypterade mobiltelefonen. Jawad hade den på sig när han greps timmar efter mordet.

Ahmed Jawad dömdes mot sitt nekande den 7 november till 18 års fängelse för mordet på 23-åringen. Hans roll var att planera och förbereda mordet på honom, enligt domen. Tingsrätten pekar ut honom som gärningsman. Av domen framgår att han hade en liten grupp av hantlangare som spanade åt honom och hjälpte till med förberedelser.

Ahmed Jawad, 28, dömdes till 18 års fängelse för mordet på 23-åringen, ett mord som den internationellt efterlyste 28-åringen misstänks ha beställt och ville betala cirka 500 000 kronor för att få utfört.Foto: Polisen

Det var också han som skulle kvittera ut ersättning - cirka 500 000 kronor.

Två män dömdes också för medhjälp. En fjärde man som åklagaren pekar ut som en av två skyttar friades. Domen har överklagats till hovrätten. 

Efter att 28-åringen kommit till Sverige ska åklagaren använda bevisen som fällde Ahmad Jawad, 28, för att förbereda ett åtal mot honom för mordet på 23-åringen. Han ska troligen också åtalas för sin roll i miljonbedrägeriet mot det kinesiska företaget och mordet på den man som sköts till döds