Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Rimfrost – nu startar polisen Operation tromb

Morgan Johansson (S) om Operation rimfrost
Erik Jansåker, polischef vid polisområde söder i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Så här har det sett ut under Operation rimfrost i Malmö.
Foto: Alexander Vickhoff

Polisen fortsätter att kraftsamla mot den grova kriminaliteten i Malmö.

Efter att Operation rimfrost avslutades nationellt i början av juni har en ny satsning påbörjats – vid namn Operation tromb.

– Vi fortsätter att hålla i som vi har gjort under Rimfrost, säger Erik Jansåker, chef vid polisområde söder i Malmö.

Operation tromb drog i gång utan förvarning redan under måndagen. Det innebar ökad polisiär närvaro i flera områden i Malmö.

– Det handlar om de utsatta områdena i första hand och även Möllevången, som inte är bektraktat som utsatt område men där vi även lägger kraft, säger Erik Jansåker.

Upplägget är till stor del en förlängning av polisens nationella insats Operation rimfrost, som avslutades på riksnivå i början av juni. Rimfrost inleddes i november 2019 efter flera uppmärksammade mord i Malmö och syftade till att råda bot på den grova kriminaliteten.

Samma syfte uppfyller nu Operation tromb.

– Vi gör insatser och att stoppa det dödliga våldet är en del av det hela. Det handlar även om att fokusera på så kallade hotspots där det säljs narkotika och det är många småinsatser som görs hela tiden, säger Erik Jansåker.

Trygghetsskapande

Insatsen fyller även en trygghetsskapande funktion, berättar polisen.

Precis som med Rimfrost kan det innebära att polisen får hjälp av resurser utifrån och från andra delar av landet om det skulle behövas.

– Vi sätter in det där vi bedömer det vara tuffast för tillfället, och flyttar resurser på ett smidigt sätt. Det har vi lärt oss under Rimfrost och vi diskuterar hela tiden var en resurs behövs bäst.

Polisen gjorde ett par insatser redan under måndagen kopplade till Operation tromb. Vad det handlade om och hur många det var vill polisen inte gå in på i nuläget.

Fakta om Operation rimfrost

Operation rimfrost var en så kallad nationell särskild händelse. Rimfrost startades med anledning av flera allvarliga våldsdåd i Sverige under hösten 2019.

Operationen hade fyra målformuleringar:

Sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska minska.

Antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras.

Antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka.

Allmänhetens trygghet ska öka med hjälp av fler synliga poliser.

TV: Polismästaren Stefan Sintéus: ”Operation Rimfrost har lyckats”