Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter greverånet – boende sätter upp vägspärrar

Carl Piper blev rånad i sitt hem
Carl Piper blev misshandlad och intvingad i en bil av rånare. Rånarna är fortfarande på fri fot.
Vid Carl Pipers gods finns övervakningskameror som kan ha filmat rånarna.Foto: JENS CHRISTIAN
Ett tiotal poliser försöker nu spåra rånarligan som slagit till på fyra platser i Skåne sedan den 13 januari, uppger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion Syd.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Invånare på Österlen bygger på egen hand upp vägspärrar till sina gårdar för att stoppa rånarna. Cirka tio poliser arbetar på heltid för att gripa ligan som överföll greve Carl Piper, 73, och tre andra personer.

– Vi går för närvarande inte ut med vilka uppgifter vi har om rånarna, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion Syd.

Första grova rånet inträffade den 13 januari på kvällen i Fuglie. Rånarna lyckades komma in hos en man i 70-årsåldern och fick med sig värdeföremål, en klocka och cirka 3 000 kronor i kontanter.

Ett äldre man som råkat ut för rånarna har för Kvällsposten beskrivit hur han blev slagen upprepade gånger och även hotad med kniv av en kvinna som tog sig in i hans hem med två män. När Kvällsposten träffade honom hade han fortfarande blåmärken i ansiktet.

Mannen i Fuglie utsattes dock för vad Ewa-Gun Westford beskriver som ”lindrigt våld”.

Polisens varning

Två dagar senare, den 15 januari, utsattes en lantbrukare utanför Tomelilla för nästa grova rån. Två män och en kvinna trängde in hos honom. 

Kort efteråt gick polisen på Österlen ut med en varning till boende på avsides belägna gårdar att de ska vara vaksamma. I varningen skrev polisen att ”man kommer med bil och kör in på gårdsplanen. Personerna som kommer kan uppfattas som aggressiva och envetna i sitt sätt och försöker komma in i bostaden”.

Rånarna har ofta påstått att de kommit till gårdarna för att köpa en bil som de uppger ska vara till salu på Blocket.

Rånarna låg efter rånet i Tomelillatrakten lågt i fem dagar. Sedan slog de till igen. Den här gången mot en äldre man i Borrby. Men han gjorde motstånd och lyckades dra igen dörren. Trots det stod rånarna kvar och bankade på hans dörr innan de gav upp och körde sin väg, enligt vittnen som Kvällsposten talat med.

Lämnar inte ut uppgifter

Två dagar senare, den 20 januari, blev greve Carl Piper misshandlad och rånad av vad som tros vara samma personer som utfört de två andra rånen och rånförsöket i Borrby. Polisen var valt att än så länge hålla inne med information om vittnesuppgifter som kan peka ut vilken eller vilka bilar som kan sättas i samband med rånen.

– Det är för att vi inte vill påverka vittnen, säger Ewa–Westford.

Men polisen har åtminstone på en plats haft möjlighet att kunna komma över filmer. Det är på Högestads gods hos Carl Piper. Hans slott är försett med avancerade kameror.

– Vi kommenterar inte vilka bevis vi samlat in, säger Ewa-Gun Westford.

I väntan på att få besked att rånarna åkt fast har invånare på Österlen och Söderslätt börjat vidta egna säkerhetsåtgärder. Bilar ställs på vissa gårdar tvärs över infartsvägar för att hindra rånare att köra in.

För närvarande arbetar cirka tio poliser med att försöka gripa rånarna. De har bland annat knackat dörr bland de som bor vid Högestads gods.

Carl Piper: Den ”Röde greven” i adelns elit