Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbla hoten mot häktade advokaten

Advokaten greps, anhölls och häktades av den skånska tingsrätten. Han är i dag på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Advokaten förnekar genom sitt ombud brottslig gärning. Advokaten har hittills förhörts vid tre tillfällen av polisens utredare.
Den skånske advokaten har agerat som ombud i flera uppmärksammade mål.
Foto: EMIL LANGVAD/TT
Mannen är sedan tidigare misstänkt för fyra grova olovliga körningar, fortkörning och grovt rattfylleri.
Foto: Polisen

Den skånske advokat som misstänks för stämpling till mord kämpar inte bara för att bli rentvådd från brottsanklagelserna.

Även karriären som advokat står på spel. 

Han kan som första svenska advokat bli fråntagen sin titel för brott som skett utanför tjänsten.

– Vi har öppnat en utredning och tillskrivit advokaten i frågan, avslöjar Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Advokatsamfundet. 

Den skånske brottmålsadvokaten har en framgångsrik karriär med flera uppmärksammade mål bakom sig.

Nu går han dock en helt annan kamp än den han varit van vid.

Sedan en vecka tillbaka sitter han inlåst i en häktescell på tio kvadratmeter – misstänkt för stämpling till mord vid två tillfällen under åren 2017-2020.

Under 2020 anlitades advokaten av Malmö tingsrätt vid 37 tillfällen och i Lunds tingsrätt tolv gånger.
Foto: EMIL LANGVAD/TT

– Det är ett försöksbrott där man diskuterar med någon, eller försöker förmå någon, att mörda en person. Men det har inte blivit något mord, i så fall handlar det om anstiftan till mord, har åklagaren Henrik Steen tidigare förklarat.

I ärendet finns såvitt känt två målsäganden.

Exhustrun är målsägande

I det ena fallet rör det sig om advokatens exhustru. I det andra är målsäganden en man i kvinnans närhet.

Advokaten beskrivs som huvudperson i ärendet. Men ytterligare en person har delgetts misstanke om brott. Det är dock bara advokaten som sitter häktad.

– Han förnekar brott. I övrigt har jag inga kommentarer, har advokatens ombud, advokat Ola Ljunggren sagt till Kvällsposten.

Kvällsposten har tidigare avslöjat att juristen vid sidan om sin advokatgärning drev ett bolag tillsammans med en kriminell som han själv försvarat i rätten.

Advokaten står även åtalad för både grov olovlig körning vid tre tillfällen, olovlig körning, hastighetsöverträdelse och för att ha kört rattfull med 2,38 promille i blodet.

Advokaten fick år 2019 kritik från advokatsamfundet då han vid två tillfällen åsidosatt sin plikt som advokat och god advokatsed.

Svårt utesluta advokater

Att utesluta en medlem ur Advokatsamfundet är dock svårt. Enligt Mia Edwall Insulander utesluts bara cirka tre advokater per år.

Det har hittills endast gällt ärenden där medlemmen anses ha grovt misskött sitt uppdrag i tjänsten.

Alla uteslutningsärenden sköts genom Advokatsamfundets disciplinnämnd. Den består av elva ledamöter, åtta advokater och tre ledamöter utsedda av regeringen.

Vad advokater ägnat sig åt på fritiden har Advokatsamfundet dock tidigare inte ansett sig ha med att göra.

– I teorin skulle det betyda att inte ens den som gjort sig skyldig till mord, eller till och med mord på en advokatkollega, skulle kunna uteslutas ur samfundet, beskriver en advokat för Kvällsposten.

2018 skedde dock en ändring efter att regeringen ändrat skrivningen i rättegångsbalken. Förslaget hade kommit från Advokatsamfundet flera år tidigare.

Kan bli första ärendet

– Om det finns saker som skett utanför advokatverksamheten men som ändå anses så förtroendeskadadliga för kåren kan ett uteslutningsärende numera initieras, säger Mia Edwall Insulander.

Fallet med den skånske advokaten kan bli första gången som de nya reglerna prövas, enligt samfundet. 

I nuläget är man dock inte där. Men Mia Edwall Insulander uppger att man startat en utredning i fallet.  

– Vi bereder ärendet och har begärt in uppgifter från advokaten, säger hon. FLER NYHETER: Mariams bil totalförstörd efter brand