Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelmördarens vän: ”Var en helt vanlig kille”

Bengt Karlsson mördade två kvinnor samtidigt som han nattvandrade och kallades ”Snälle Bengt”.
Bengt Karlsson dömdes för de brutala morden på Marie Johnsson och Carina Jönsson.Foto: KRISTIANSTADSBLADET
Carina Jönsson mördades i sitt hem i Fjälkestad. Hon blev Bengt Karlssons andra mordoffer.Foto: OKÄND
Anders Johansson, tidigare barndomsvän till ”Snälle-Bengt” berättar om honom i programmet.Foto: TV3
Som 15-åring dömdes Bengt Karlsson till vård efter att ha våldtagit flera kvinnor.Foto: TV3
Den dåvarande kriminalinspektören Monica Ohled Hansson var den som till slut fick honom att erkännaFoto: TV3

Dubbelmödaren Bengt ”Snälle-Bengt” Karlsson satte skräck i hela Skåne på 90-talet.

Nu kliver hans tidigare vänner fram i dokumentären ”I huvudet på en mördare” på TV3.

– Det finns nog ingenting hos Bengt som man kan bota, säger barndomsvännen Anders Johansson i programmet.

Bengt Karlsson mördade två kvinnor och misshandlade och våldtog desto fler, samtidigt som han nattvandrade och kallades ”Snälle Bengt”. Bakom den vänliga fasaden hade han en sjuklig begäran att utöva makt genom grovt våld mot kvinnor. 

Nu berättar hans tidigare vänner om honom i dokumentären ”I huvudet på en mördare” som sänds på TV3 vid 21 på torsdagskvällen.

– Bengt var en helt vanlig kille. Trevlig, snäll, hjälpsam. Som en annan, säger barndomsvännen Anders Johansson i ”I huvudet på en mördare”.

– En kille som jobbade och gjorde rätt för sig, en sund inställning tyckte jag det kändes som, säger den tidigare vännen Stefan Johansson i programmet.

Bengt Karlsson föddes 1961 i Halmstad, och hans barndom präglades av föräldrarnas skilsmässa menar barndomsvännen Anders Johansson.

– Det var nog mycket i familjen där tror jag, de skilde sig och hans far lämnade, han tog det nog hårt, säger barndomsvännen Anders Johansson i programmet.

Marie Johansson var 27 år när hon våldtogs och mördades av Bengt Karlsson den 18 december 1996.Foto: KVP/EXPRESSEN

”Den snälle farbrorn”

Under tonåren började Bengt visa upp en ny sida. Som 15-åring dömdes han till vård för att ha våldtagit sju kvinnor. 

Efter att ha vistats på Sankt Lars mentalsjukhus placerades han som 16-åring hos en fosterfamilj utanför Hörby. Senare flyttade han till Kristianstad.

Under 90-talet spreds en stor rädsla i Skåne efter att ett flertal kvinnor mördats under relativt kort tid. En av dem var 27-åriga Marie Johansson som blev våldtagen och mördad år 1995, när hon är på väg hem från krogen i Kristianstad.

Många engagerade sig i trygghetsskapande åtgärder. Bengt Karlsson nattvandrade och blev populär för sin insats. Det var också då sätt han fick smeknamnet ”Snälle-Bengt”.

– Han var den snälle farbrorn helt enkelt. Jag vet om att jag och Bengt gick förbi där Marie hade bragts om livet flera gånger, säger en anonym kvinna, som nattvandrat med Bengt, i dokumentären.

Den tidigare vännen Stefan Johansson berättar hur Bengt förändrades vid tiden för det första mordet.Foto: TV3

Mördade Carina Jönsson

Vid samma tid, berättar hans tidigare vänner, började Bengt visa upp ett nytt beteende. 

– Det var inte alls den trevliga Bengt jag känner, utan väldigt kort och det var som att prata med en främling faktiskt. Det kändes väldigt konstigt, säger Stefan Johansson i programmet.

– Det var då jag märkte att han förändrade sig i sitt sätt, mer aggressiv, inåtvänd, otrevlig, ja allt det där kom då, säger Anders Johansson.

År 1996 flyttade Bengt till ett stort lantbruk utanför Kristianstad där han tog anställning. Bara 700 meter från gården bodde 35-åriga Carina Jönsson, som blev Bengts andra mordoffer.

En dag tog han sig in i hennes bostad genom ett källarfönster och utsatte henne för sexbrott innan mördade henne. Han la hennes kropp i bakluckan på bilen och dumpade den på en enskild skogsväg utanför Kristianstad.

Flera personer kallades in till förhör angående fallet, en av dem var Bengt Karlsson. Det första förhöret ledde till flera. Samtidigt som allt fler uppgifter pekade mot Bengts riktning. 

Till slut erkände han morden. Den dåvarande kriminalinspektören Monica Ohled Hansson berättar om hur kallt han såg på det han gjort.

– Jag frågar honom ”hur kände när du la in Carina i bagageluckan i bilen”. På skrivbordet ligger det ett kollegieblock. Då tar han det kollegieblocket, lyfter upp det släpper ner det och så säger han ”ungefär så mycket kände jag”. 

Erkände två mord

8 december 1996

Carina försvinner från sitt hem utanför Kristianstad

Dec/jan

Bengt Karlsson hämtas till förhör, men släpps.

22 januari 1997

Carina Jönsson hittas mördad.

23 januari 1997

Bengt grips på morgo­nen, för Carina-mordet.

24 januari 1997

Bengt erkänner att han mördat Carina.

25 januari 1997

Bengts DNA-prov ska jämföras med fynden på Marie Johnsson.

24 februari 1997

Bengt erkänner för polisen Monica Olhed Marie-mordet.

17 mars 1997

Bengt Karlsson åtalas för båda morden.

8 april 1997

Bengt Karlsson döms till sluten rättspsykiatrisk vård för två mord, mordförsök och två grova våldtäkter. I dag är han 53 år.

Tillåts ha permissioner

Bengt Karlsson erkände en stor mängd överfall och våldtäkter men dömdes, för mord, försök till mord och grov våldtäkt, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

– Det har ju varit flera saker som han har varit på väg att göra och det här är kanske bara en liten bråkdel, det vet jag inte, men det kan finnas mer, säger Monica Ohled Hansson i dokumentären.

TV3 skriver: ”I ett utlåtande från rättsläkaren i juli 2019 beskrivs Bengt fortfarande utgöra en fara för kvinnor. Det fastställs att han ska kvarstanna på rättspsykiatrisk klinik”.

Den numera 58-årige Bengt tillåts dock regelbundet ha obevakade permissioner. 

– Det finns nog ingenting hos Bengt som man kan bota, utan det det här sitter för djupt, säger barndomsvännen Anders Johansson i programmet.

 

Programmet sänds torsdag 21.00 på Viaplay, TV3 och Viafree.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.