Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drogad man öppnade eld – mot fel lägenhet

Här är dagens toppnyheter inrikes.
Inne i lägenheten låg två barn och sov.Foto: Polisen
22-åringen sköt in i fel lägenhet.Foto: Polisen

En 22-årig man från Malmö som drogad och utrustad med ett hagelgevär sköt in i fel lägenhet i Stockholm har dömts till tre års fängelse. Han misstänktes ha skickats från Malmö för att antingen döda eller skrämma en 30-årig väktare.

30-åringen hade blivit utpekad som ansvarig för en sexvideo som lagts ut på Snapchat.

Den 28 februari 2018 klockan 5 på morgonen stod 22-åringen utanför ett flerfamiljshus i en förort till Stockholm. I händerna hade han ett laddat dubbelpipigt hagelgevär. I kroppen hade han det narkotiska preparatet Tramadol som egentligen används för smärtlindring.

Sedan siktade han och sköt mot ett fönster till en lägenhet där två barn sov. Egentligen skulle han ha skjutit mot en annan lägenhet med tog fel.

Tio minuter efter att han hade skjutit mot fönstret tog 22-åringen en bild på vapnet och skickade till en person som inte identifierats. I meddelandet skrev 22-åringen ordgrant:
””PKom nt på något nu bror e här och jag gjorde de e färdig nu alla grannar vakna. E på väg hem nu”.

Körde in i bil

Drogad och trött satte 22-åringen sig i en bil han skaffat i Malmö och körde från Stockholm. Han kom inte ens halvägs. I höjd med Ödeshög vid Vättern körde han rakt in i en framförvarande bil.

Strax efter kl 9 på morgonen blev han gripen av polis misstänkt för grovt vapenbrott. Men efterhand radades misstanke efter misstanke upp hos polisen. Han blev också även för narkotikabrott och grov olovlig körning eftersom han saknar körkort. Det dröjde inte heller länge innan han blev misstänkt för mordförsök. I bilen fanns nämligen adressen till det flerfamiljshus som blivit beskjutet några timmar tidigare.

Sakta men säkert kunde åklagare och polisen i Stockholm ana att de var en mordkomplott på spåren och att det kunde handla om en video på en ung kvinna som utför oralsex. Den videon hade spridits på Snapchat.

Upptäckte sexvideo

Åklagaren drog slutsatsen att kvinnan som pekas ut i videon är en ung kvinna i Malmö som haft en relation till den 30-årige väktaren. Känslorna mellan dem var inte på något sätt varma. Snarare tvärtom.

Hon anklagade honom var att ha lagt ut sexvideon där det framställdes att hon gav oralsex. Men det var inte den unga kvinnan som gjorde det utan en okänd kvinna.

Han var arg på henne för att hon spridit en video där han kysste en kvinnas skor.

I den komplott som åklagaren såg framför sig fanns även den unga kvinnans tidigare pojkvän, en man som hon levt med innan hon träffade väktaren.

Tillsammans med skytten ska de ha kartlagt väktaren och hans släktingar och sedan planerat att han skulle mördas.

– Min klient, den frikända kvinnan, har överhuvudtaget inte haft något att göra med det scenario som åklagaren skisserat, säger advokat Mikael Nilsson.

Södertörns tingsrätt underkände helt åklagarens påstående om komplott och friade den unga kvinnan och hennes tidigare pojkvän. Den 22-årige skytten däremot dömdes till åtta års fängelse för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott, vårdslöshet i trafik och narkotikabrott.

Målet gick vidare till Svea hovrätt som i alla avseenden utom ett höll med tingsrätten. Skytten friades från mordförsök på väktaren men fälldes för grovt olaga hot mot de två barnen som sov i lägenheten. Hans straff sänktes till tre års fängelse.

LÄS MER: Så köps och säljs ungdomsmorden i Sverige (PREMIUM)

LÄS MER: Kvinnliga fångvaktare blev kära i grovt kriminella män (PREMIUM)

LÄS MER: Han beställde skjutningar – avslöjar varför unga dör (PREMIUM)