Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drama i butik: Rånaren fälldes av Muhammad

Plötsligt trängde den pistolbeväpnade rånaren in i närbutiken för att råna Muhammad Haris Khan på pengar. Men rånaren förlorade kampen och hölls fast på golvet tills polisen kom. Allt spelades in av butikens övervakningskamera.
Muhammad Haris Khan bestämde sig för att ta fajten med rånaren – men chokades efteråt av händelsen.Foto: Privat
Rånaren i 20-årsåldern kommer in i butiken med ett pistolliknande föremål i handen. I andra handen har han en plastkasse som han vill ha fylld med pengar.Foto: Butikens övervakningskamera
På bilden syns hur Muhammad fått ner rånaren på golvet och håller fast honom.Foto: Butikens övervakningskamera

Plötsligt trängde den pistolbeväpnade rånaren in i närbutiken för att råna Muhammad Haris Khan på pengar.

Men rånaren förlorade kampen och hölls fast på golvet tills polisen kom. Allt spelades in av butikens övervakningskamera.

– Jag var väldigt rädd, men kände att jag fick oanade krafter, säger Muhammad efteråt.

Muhammad stod ensam bakom disken i kusinen Raja Omers närbutik Godisnissen i Halmstad när den ensamma rånaren trängde in i lokalen, vilket Hallandsposten var först att skriva om.

– Jag insåg ju snabbt att det handlade om ett rån, säger Muhammad. Han var maskerad för ansiktet, hade svarta handskar och viftade med ett vapen.

Den hjälpsamma kunden tar det pistolliknande föremålet från gärningsmannen – medan Muhammad håller ner personen på golvet.Foto: Butikens övervakningskamera

Rånaren var i 20-årsåldern och krävde att få alla pengar som fanns i butiken.

– Han hotade att döda mig om jag inte följde hans anvisningar, säger Muhammad.

På övervakningsfilmen syns hur Muhammad tvingas öppna kassan och räcker över både sedlar och mynt. Sammanlagt ska det ha varit cirka 14 000 kronor.

Går in bakom disken

Man ser också hur rånaren därefter själv går in bakom disken för att leta efter mer pengar. Under de dramatiska sekunderna har han pistolen klämd mellan benen.

– Han stannade kvar och trodde att där fanns ytterligare sedlar. Rånaren visste att vi var ombud för Western Union. Han krävde att få min plånbok också, säger Muhammad.

Övervakningsfilmen visar vidare hur rånaren öppnar en plastpåse och kräver att den också ska fyllas med cigaretter.

Därefter tvingar han in Muhammad i ett rum bakom affären – i tron att där finns ytterligare saker att ta.

En kund i gult kommer in i butiken och börjar inse att han hamnar mitt i ett rånförsök.Foto: Butikens övervakningskamera

– Det var en olustig och chockartad upplevelse. Det är ingen överdrift att säga att jag var väldigt rädd, säger han.

När rånaren förstod att han filmades av en övervakningskamera krävde han att materialet skulle raderas.

– Jag förklarade att det inte gick, systemet tillåter inte det, säger Muhammad.

När båda strax efteråt kommer ut i butiken igen förändras situationen dramatiskt.

Blir distraherad

En man har då kommit in i butiken för att handla och på filmen syns hur rånaren plötsligt blir distraherad. Han får bråttom ut.

Men dörren har slagit igen och Muhammad ser då sin chans att klämma fast rånaren invid glaset på ytterdörren. 

Till sist ligger rånaren till synes besegrad på butiksgolvet. Samtidigt ger Muhammad den andra kunden, som redan tagit hand om vapnet, direktiv om att ringa polisen.

Här har rånaren precis kommit in i butiken och ställt sig vid kassan.Foto: Butikens övervakningskamera

– De kom efter bara några minuter och grep rånaren, säger han.

För Muhammad var det en chockartad upplevelse. Han är ursprungligen från Pakistan och kom till Sverige förra året för att läsa sin master ingenjörsvetenskap på Chalmers.

I januari utsattes han för ett personrån i Göteborg av flera unga män. Då pausade han studierna och flyttade ner till sin kusin i Halmstad.

Hört gott om Sverige

– Och så händer detta, tillägger Muhammad själv. Jag hade hört mycket om hur Sverige skulle vara ett så säkert land, nu vågar jag inte längre gå förbi människor på stan när det är mörkt och jag vill inte vara själv i affären efter 17.00. 

Muhammad har sin bild klar – straffen är för låga i Sverige, därför frodas kriminaliteten. 

Polisen skrev senare på sin hemsida att händelsen rubricerats som rånförsök. Den misstänkte greps och vapnet i fråga tros ha varit ett soft airgun.

Ur arkivet:
Man skickade dickpics till flera kvinnor – dömts för sexuellt ofredande:

Fler kvinnor hade utsatts för samma sak av mannen, som nu har dömts för sexuellt ofredande. Tilda, 22: ”Helt idiotiskt att skicka dickpicks”.