Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rättegången mot Madsen avbruten

Peter Madsen är dömd för mord i tingsrätten på den svenska journalisten Kim Wall. I dag meddelas hovrättsdomen. Foto: IBL
Fängelset Herstedvester där Peter Madsen avtjänar sitt straff. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Peter Madsen vill slippa livstidsstraffet för mordet på Kim Wall, åklagaren yrkar på livstids förvaring. I dag avgör Østre landsret, dansk motsvarighet till hovrätten, vad som ska gälla.

Domstolsförhandlingen har dock avbrutits efter att en person svimmat.

Peter Madsens mål är att få domen i Köpenhamns byret ändrad till ett tidsbestämt straff. Inför den domen spekulerade danska jurister att han skulle kunna få 16 års fängelse. 

Domen, som meddelades den 25 april i år, blev i stället livstids fängelse mordet på Kim Wall. Rätten var enig. 

Direkt efter att domen blev klar meddelade hans advokat, Betina Hald Engmark, att den skulle överklagas. Det är straffdelen som Madsen vill få ändrat, från livstid till tidsbegränsat.

Åklagaren Kristian Kirk har yrkat på livstid alternativt förvaring.

 

 

Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark utanför Östre landsret i Köpenhamn. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Madsen leds ut efter kaos i rättsalen

I dag meddelar Østre Landsret, dansk motsvarighet till hovrätt, sin dom. Rättegången har pågått i tre dagar och den handlar den här gången inte så mycket om Peter Madsens skuld. Han har erkänt mord. Frågan är hur omständigheterna kring mordet ska bedömas, hur han agerat och hans intresse för våldspornografi.

Men under fredagens förhandling verkar en av rättens nämndemän ha svimmat. Därför har rättegången tillfälligt avbrutits och Peter Madsen har letts ut ur rättsalen. 

Kvällspostens reporter hörde när domaren ropade: ”Är det någon som ringer en ambulans? Är det någon som kan första hjälpen?”, samtidigt som många rusade fram. 

Det var när åklagaren Kristian Kirk fortfarande pratade om liknande mordfall som personen föll ihop i stolen. Personens tillstånd är inte känt och denne ska nu ligga bakom domarnas bord och tas om hand av flera personer. En ambulans har tillkallats och personen ska vara vaken och talbar.

Danska DR rapporterar vid 10.30 att rättegången avslutas för dagen på grund av nämndemannens tillstånd.

Detta innebär förvaring 

Om Peter Madsen döms till förvaring innebär det att han sätts på en specialanstalt och genomgår psykiatrisk behandling. Han kan efter ett antal år bli försatt på fri fot om han anses vara ofarlig. I genomsnitt pågår den behandlingen i 17 år.

Mette Grith Stage är tidigare åklagare. Numera är hon brottsmålsadvokat och har gedigen erfarenhet av hur danska domstolar dömer.

Hon tar fasta på en särskild omständighet som gäller Peter Madsens personlighet.

– Jag tror att förvaring är mer troligt än tidsbestämt straff, och det tror jag mot bakgrund av det som har kommit fram i byreten efter att han genomgått en rättspsykiatrisk utredning, säger Mette Grith Stage.

 

Åklagaren Kristian Kirk har yrkat på livstid alternativt förvaring för Peter Madsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Madsen farlig för andra

I byretens dom återges delar av utlåtandet. Rättspsykiatriker som undersökt honom men också danska Rättsläkarrådet är av samma uppfattning - att Peter Madsen "kan antas utgöra en väsentlig och påtaglig fara för andras liv".

Rättspsykiatrikerna menade därför att Madsen borde dömas till förvaring.

Peter Madsens försvarsadvokat, Betina Hald Engmark, har under förhandlingarna i Østre Landsret varit kritisk till att åklagaren lyft fram de groteskt brutala omständigheter som framkommit om hur Kim Wall mördades av Peter Madsen.

Hon har hävdat att själva skuldfrågan redan är avklarad eftersom Madsen erkänt. Men med den bevisning som åklagaren lagt fram har han velat understryka att Peter Madsen inte kan bedömas som vilken mördare som helst.

Och att det är därför Østre Landsret ska döma honom till livstid alternativt förvaring, enligt åklagaren.

Peter Madsens möjligheter att överklaga domen som kommer i dag är begränsade. Han måste då begära prövningstillstånd hos danska rättsväsendets motsvarighet till Högsta domstolen i Sverige.