Dömd gängkriminell släpptes – häktad för nytt brott

22-åringen är en av fokuspersoner som hålls under extra uppsikt av Malmöpolisen.
22-åringen jagades i polisen i flera dagar efter att ha blivit misstänkt för grovt olaga hot på köpcentrat Emporia i Malmö. På söndagen häktades han.
Foto: Google

22-åringen är en av de så kallade fokuspersoner som poliser i Malmö visar stor uppmärksamhet. Han försattes nyligen på fri fot av tingsrätten.

Tio dagar efteråt anhölls 22-åringen. Den här gången misstänks han för grovt olaga hot på Emporia i Malmö. På söndagen häktades han.

Det är tredje gången på tio månader.

22-åringen förekommer gång på gång i polisens handlingar och ofta även hos domstolar. Senast han blev åtalad handlade det om ett försök till rån mot ett växlingskontor i Malmö. Men 22-åringen åtalades också för grov misshandel och grovt olaga hot. Sent på kvällen den 19 januari i år stormade han och en annan man in på ett vattenpipkafé i Malmö.

Domen som gäller det som hände på kaféet kom den 5 maj. Då hade 22-åringen suttit anhållen och häktad i flera omgångar. Tingsrätten skriver att 22-åringen tillsammans med en annan man, en 31-åring, kom inrusande på kaféet tillsammans smed en tredje person som fortfarande är okänd.

Slog med hammare

Alla tre var maskerade. Vittnen uppfattade att 22-åringen hade en pistol i handen som han hotade gästerna med. 31-åringen hade en hammare som han tre gånger slog i huvudet på en man. De två hade tidigare under kvällen haft en dispyt på kaféet om gen person och dennes skulder.

22-åringen slog också han ner en person men det var på vägen ut från kaféet.

Allt fångades av en övervakningskamera.

22-åringen misstänks för att ha försökt råna det här växlingskontoret i Malmö.
Foto: Polisen

Efter ska den 31-årige mannen ha skrivit i ett meddelande:
””Vi sprang in ett vattenpipa café maskerade och jag slog ihjäl en med hammare och han slog den andra med pistol i två minuter. Så det fanns kameror där och 150+ vittnen som såg och sprang”.

Mannen han trodde sig ha slagit ihjäl överlevde.

Under rättegången nekade 31-åringen.

Misstänkt för misslyckat rån

22-åringen och 31-åringen greps två dygn senare. I samma rättegång som gäller attacken inne på kaféet var 22-åringen åtalad för ett misslyckat rån mot ett växlingskontor på Södra Förstadsgatan i Malmö.

 Det inträffade den 23 juli förra året. Tre anställda kom dit klockan 10 för att öppna. När de hade kommit in försökte tre män tränga sin in. En av dem sparkade upprepade gånger mot dörren men männen som stod innanför höll emot.

Till slut gav rånarna upp och försvann.

22-åringen greps kort efteråt samma dag. I en bil som kopplas till rånet hittade poliserna två rånarluvor. Lite senare upptäckte de en luftpistol. I ett sopkärl fanns ytterligare tio rånarluvor. En del misstänkt stöldgods fanns också i bostaden - fyra BMW-rattar.

22-åringen blev senare häktad men släpptes även denna gång ur häkte. Den 21 augusti var han på nytt på fri fot.

Tredje gången gillt

Det dröjde fem månader. Den 24 januari häktas han återigen och då som misstänkt för överfallet på kaféet.

När rättegången avlutades den 5 maj blev 22-åringen försatt på fri fot i väntan på dom.  Fyra dagar senare misstänks han varit på köpcentrat Emporia i Malmö och där ska han enligt åklagaren ha utsatt någon för ett grovt olaga hot.

Domen kom den 12 maj. 22-åringen dömdes till två års fängelse för grov misshandel och grovt olaga hot. Hans 31-årige kamrat dömdes för grov misshandel.

Tre dagar senare blev 22-åringen anhållen i sin frånvaro av åklagare. På söndagen häktades han på sannolika skäl som misstänkt för det grova olaga hotet.

Det är tredje gången på tio månader som han häktats för ett grovt brott.

Mer krim: Här tar 18-åringen gisslan och flyr

18-åring hotade vårdare med hemmagjord kniv för att fly från ungdomshem i Stockholmsområdet – se övervakningsfilmen.