Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd dubbelmördare får ingen strafflättnad

Den döde mannen hittades utanför sitt hem. Han hade huggits fyra gånger i ryggen – förmodligen när han försökte fly.Foto: JOACHIM WALL
Mannen greps redan samma dag hemma hos sina föräldrar. Efter tolv år vill han nu ha sitt livstidsstraff tidsbestämt.Foto: JOACHIM WALL

En 44-årig man som avtjänar livstids fängelse för ett våldsamt dubbelmord utanför Höör för tolv år sedan får inte sitt straff tidsbestämt.

Bedömningen som görs är att det fortfarande finns allt för stor risk att han ska återfalla i brottslighet.

44-åringen dödade våren 2007 en 46-årig kvinna och en 48-årig man i Ludvigsborg i utkanten av Höör. Samboparet fick ta emot över 25 knivhugg.

Polisen fick larm om att en man låg svårt skadad i trädgården utanför en villa. När första patrull kom fram var mannen död. Inne i bostaden hittades även en kvinna död.

Elever från Ludvigsborgs friskola blev vittnen till händelsens efterspel på hemväg från skolan. Ingen av dem såg dock själva dådet.

Senare samma dag greps den då 31-årige mannen hemma hos sina föräldrar.

Högg mannen i ryggen

Han hade gett kvinnan 21 knivhugg på hela överkroppen, och mannen fyra – samtliga i ryggen, troligen i samband med att han försökte fly.

Båda hade avlidit i stort sett omedelbart. Motivet antogs ha varit en oreglerad knarkskuld på 53 000 kronor.

Mannen undersöktes ingående och konstaterades vara tillräckligt psykisk frisk för att kunna avtjäna en fängelsedom.

Både tingsrätt och hovrätt dömde 2008 mannen till livstid för två mord som utförts ”med stor brutalitet och hänsynslöshet i offrens eget hem”.

Har haft permissioner

Tolv år efter dubbelmordet har den i dag 44-årige mannen begärt att få sitt straff tidsbestämt som ett första steg mot att så småningom bli fri.

Han har haft över 20 permissioner på egen hand men har hittills aldrig fått någon så kallad övernattningspermission.

Tidsbestämt straff får han alltså inte heller ännu. Trots att han nu är drogfri, har deltagit i programverksamhet på anstalten och ”mognat som individ”.

Örebro tingsrätt – som hanterar alla sådana här ärenden – bedömer att det ”finns en konkret och beaktansvärd risk för att (44-åringen) återfaller i brottslighet av allvarligt slag”.

Foto: Kvp / Kvp