Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Docka med blodliknande färg utanför RFSL-lokal

Entrén till lokalen som RFSL i Kristianstad använder ligger på en avsides gata.Foto: RFSL
RFSL-medlemmar upptäckte dockan med blodfläckar på lördagskvällen.Foto: RFSL

RFSL i Kristianstad har utsatts för olaga hot i form av en docka. Den hade dränkts in i röd färg som påminner om blod. Dockan var placerad utanför en lokal där RFSL har pubkvällar.

– Det var obehagligt och otäckt, säger Pontus, medlem i RFSL Kristianstad.

Polisen utreder det som misstänkt olaga hot mot grupp.

Varannan lördag samlas medlemmar i RFSL i Kristianstad för en pubkväll. RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. På lördagskvällen vid 19-tiden kom några medlemmar till lokalen för att tillsammans förbereda inför pubkvällen.

Lokalen ligger vid en avsides belägen gata. Vid entrén upptäckte de en docka i samma storlek som en människa, vilket Kristianstadsbladet var först med att rapportera. Den var klädd med bland annat mössa och något som skulle kunna vara en tröja. På dockan fanns även röd färg som påminde om blod.

Nära kontakt med polisen

– Det var obehagligt och otäckt, säger Pontus, medlem i RFSL Kristianstad.

Han var en av dem som upptäckte dockan.

Dockan hade även en skylt med ett budskap. Budskapet på skylten och den röda färgad ledde till att Kristianstadspolisen upprättade en anmälan om misstänkt olaga hot mot grupp. RFSL har sedan flera år nära kontakt med polisen.

– De brukar cirkulera vid vår lokal bland annat i samband med den årliga Pride-festivalen i Kristianstad, säger Pontus.

Nazist attackerade

Men det finns andra skäl till att polisen då och då visar särskild uppmärksamhet på vad om händer i området kring lokalen.

I maj 2006 utsattes samma lokal för en attack när ett antal personer trängde sig in och misshandlade RFSL-medlemmar som samlats för att se på Melodifestivalen.

- De skrek ”jävla bögar” och ”ni ska inte få leva”, berättade vittnen under rättegången.

En av männen var nazisten Simon Lindberg som då var ledare för NSF, Nationalsocialistisk front i Skåne. Han dömdes till tre månaders fängelse i hovrätten för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse. En annan man som också åtalades för attacken mot RFSL dömdes till sex månaders fängelse. 

Simon Lindberg nekade till brott och hävdade att han blivit inbjuden för att diskutera politik.

Han är i dag ledare för den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen. Lindberg har senare dömts för bland annat hets mot folkgrupp,