Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns flera kriminella – men vad de gör vet inte jag”

Hör Johanna Bäckström Lerneby, författaren bakom ”Familjen” berätta.
Hashem Ali Khan är familjens överhuvud.Foto: YOUTUBE

Hashem Ali Khan har pekats ut som överhuvud för det kriminella nätverket kring delar av släkten Ali Khan. 

De senaste månaderna har en gängkonflikt skakat om Göteborg med skottlossningar, bilbränder och vägspärrar. 

Men Hashem Ali Khan har inget med något av det här att göra, enligt honom själv. 

– Jag vet inte vad som hänt mellan polisen och mellan några i familjen. Vi kan inte förneka att alla i familjen inte är bra, säger han i en första längre intervju med Expressen. 

Tidigare i år blev polisens rapport om kriminella släktbaserade nätverk färdig. I den pekas 36 kriminella klangrupperingar ut. 

Ett av de släktnätverk som nämns i rapporten är delar av släkten i Ali Khan i Göteborg. 

Ali Khan står på ena sidan i den gängkonflikt som blossade upp i Göteborg i augusti. Backagänget från Hisingen står på andra. 

Skottlossningar, bilbränder och vägkontroller med maskerade män har drabbat staden sedan en tid tillbaka. 

Till sist möttes de två gängen för att göra upp, mitt i stan, på ett av Göteborgs finaste hotell. 

Hashem Ali Khan förnekar inblandning 

Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har följt familjen Ali Khan i 14 år och släppte tidigare i år reportageboken ”Familjen”. 

I den, och i tidigare reportage i Aftonbladet, berättar hon om tillfällen när polisen har bett familjens överhuvud Hashem Ali Khan, 63, om hjälp. 

Hashem Ali Khan säger själv till Johanna Bäckström Lerneby att han hjälpt polisen för att han vill hjälpa samhället. 

I en första längre intervju med Expressen säger han nu att han inte hade någon del i de fredsförhandlingar som ägde rum inför öppen ridå på Posthotellet i Göteborg i augusti. 

– Jag känner inte till något om det. Jag har sett det i tidningar, men jag vet inte, jag har inte varit där. 

Hashem Ali Khan säger nu att han inte hade någon del i de fredsförhandlingar som ägde rum på Posthotellet i Göteborg i augusti.Foto: Linda Bergh

Har granskats av polis 

Hashem Ali Khan är ostraffad, men har under senare år granskats hårt av polisen. 2019 utreddes han för utpressningsförsök och grovt vapenbrott, men inget av fallen ledde till åtal och han är fri från dessa misstankar. 

Enligt honom själv är han inte är inblandad i något kriminellt nätverk. 

När polisen pratar om den senaste gängkonflikten i Göteborg så pratar de om delar av familjen Ali Khans påstådda inblandning. Hur ser du på det? 

– Låt polisen göra sitt yrke. Det är det vi säger. Låt polisen göra sitt yrke. Om polisen har något emot mig. Du pratar med mig nu, du pratar inte med familjen. Familjen är 200 personer här i Sverige, säger han och fortsätter: 

– Jag vet inte vad som hänt mellan polisen och mellan några i familjen. Vi kan inte förneka att alla i familjen inte är bra. 

Det är inte ett nätverk

Men polisen pekar ut dig, även om du är ostraffad, som överhuvud för Ali Khan-släkten. 

– De säger att vi bor i ett demokratiskt land. Vilken demokrati är det om någon i familjen gör något fel och de ska jaga hela familjen? Det är ingen demokrati. Det är som att gå 1 000 år tillbaka i tiden. 

Vad svarar du på polisens uppgifter att delar av familjen Ali Khan utgör ett stort kriminellt nätverk med inflytande i kriminella Göteborg? 

– Det är inte ett nätverk, det finns flera stycken kriminella. Men vad de gör vet inte jag.

”Total makt”

När Expressen tidigare granskat nätverket har en polisman beskrivit Hashem Ali Khans roll så här: 

– Han är familjens överhuvud och kan inte kopplas till all kriminalitet som medlemmar i familjen står bakom. Men allt som gäller familjens heder och stolthet, där har han total makt.

Området Lövgärdet i Göteborg, ett av områdena där medlemmar från släkten sägs ha inflytande.Foto: HENRIK JANSSON

Hashem Ali Khan avfärdar polismannens citat. 

– De kan säga vad de vill. Om de tror att jag står bakom makten kan de kalla mig till förhör. Varför kallar de inte mig till förhör? Varför kör de inte mig till häktet? Inga mer kommentarer.

Flera medlemmar ur släkten har tidigare betonat att familjen som helhet inte är kriminell. Men av polisen pekas stora delar av släkten ut som ett kriminellt nätverk som påverkat invånare i främst nordöstra Göteborg genom hot, utpressning, våld och narkotikabrott. 

LÄS MER: Gängens uppgörelse inne på lyxhotellet