Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är obehagligt – går inte ut sent”

Lars, 69, bor i sprängdrabbade huset: ”Otrolig smäll”
Foto: JENS CHRISTIAN
Lars Hector bor i det drabbade huset på Drottningtorget.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Tre sprängningar inom loppet av ett dygn satte skräck i Malmö den gångna helgen.

En av platserna som drabbades var Drottningtorget – ett centralt, men annars stillsamt och lugnt område.

När Kvällsposten besökte adressen på måndagen var flera av de boende fortfarande chockade.

– Det är obehagligt när det kommer så nära, säger Malmöprofilen Lars Hector, som bor i det sprängdrabbade huset.

På tv visades Idol och nere på markplan blandades den vanliga biltrafiken med cyklister och barbesökare.

Fram tills klockan hade passerat tio på fredagskvällen.

Då hördes plötsligt en rejäl explosion över hela torget, någon eller några hade lämnat en sprängladdning vid Drottningtorget 3. 

Fastigheten drabbades av rejäla skador på markplan, men även de lägsta lägenheterna skadades i form av bortsprängda fönsterrutor. 

– Man blir upprörd och chockad, det är en obehaglig känsla när det kommer så nära. Jag har hört folk hundratals gånger säga ”om du ska till Malmö behöver du skyddsväst” och då brukar jag svara att sådant här bara händer i ytterområdena, säger Malmöprofilen Lars Hector, som bor i den drabbade fastigheten.

– Det är ett väldigt lugnt torg och här i huset bor det bara äldre människor och alla är ordentliga. Jag är själv är ju en av de yngsta som bor här.

”Man blir upprörd och chockad”, säger Malmöprofilen Lars Hector, som bor i den drabbade fastigheten.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Fick ett samtal från polisen”

När Kvällsposten besöker Drottningtorget 3 är glastekniker på plats för att byta ut några av de skadade fönsterpartierna. På marken syns flera stora glasskärvor och av själva porten återstår inget glas, det är igenbommat i väntan på att bytas ut. 

– Jag var inte i Malmö men jag fick ett samtal från polisen där de berättade vad som hade hänt. Min son var kvar hemma i lägenheten så man blev rätt chockad och började ringa runt, säger en boende i huset, som inte vill medverka med namn och bild.

En annan som också bor i fastigheten men som inte var hemma vid explosionstillfället berättar att ingen släpptes in eller ut ur fastigheten under tiden polisen arbetade.

– Man har känt att det är skönt att bo centralt, men Malmö har blivit så våldsamt och nu sprängs till och med vår port. Det är dags att göra något åt det.

Sprängladdningen exploderade vid klockan 22.20 på fredagen.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Oklart om det finns koppling”

Fredagens sprängning på Drottningtorget var inte den enda under helgen. 

Inom loppet av ett dygn drabbades Malmö av totalt tre sprängningar, på olika platser i kommunen.

Förutom Drottningtorget hördes detonationer även i Sofielund och vid Almgården.

Vid detonationerna i Sofielund och Almgården frihetsberövades flera personer, men samtliga är ute på fri fot igen. 

– Händelserna utreds var och en för sig, men vi tittar så klart på om det finns kopplingar eftersom det inträffade så nära i tiden, säger Mattias Sigfridsson, biträdande chef vid Polisområde Malmö.

Finns det mer än bara det rent tidsmässiga som talar för att det finns en koppling mellan smällarna?

– Vi tittar på det. Men vi vet redan nu att vid ett tillfälle så var det sannolikt en banger som exploderade och en annan gång var det mer explosivt material och det tyder nästan på att det inte finns kopplingar.

Eftersom det allra mesta bevismaterialet går upp i rök i samma stund som detonationerna inträffar är brotten svåra att utreda. Polisen försöker däremot ta hjälp av boende och av eventuell kameraövervakning för att försöka lokalisera eventuella gärningsmän.

– Vi tittar på allting och vi har både inre och yttre spaning. Vi försöker prata med boende på adresserna för att försöka skaffa oss en bild av vem det kan vara riktat mot, säger Mattias Sigfridsson.

Den sprängdrabbade fastigheten har fått skador på sin port och på några av dem lägre lägenheterna.
Foto: JENS CHRISTIAN

Efterlyser mer kameraövervakning  

Lars Hector, som är aktiv inom Kristdemokraterna i Malmö, efterlyser hårdare tag mot kriminella för att få bukt med sprängningarna. 

Förutom ”kraftig utbyggnad” av kameraövervakningen i Malmö, vill han även se att Malmö tar hjälp av fler ordningsvakter och att en kommunal polis tillsätts som bland annat kan hjälpa till i det brottsförebyggande området.

– Detta hade aldrig hänt om det funnits kameraövervakning i stan, vilket det vore finnas. Sedan kan folk tala om integritet, men det är oväsentligt eftersom det är en fråga om vår trygghet, säger Lars Hector. 

Känner du att du behöver titta dig över axeln nu eller hur är känslan? 

– Det är en känsla av obehag och det har gått så långt att jag försöker undvika att gå själv genom stan. Det är inte som när jag flyttade hit -75, då kunde man vara ute vilken tidpunkt som helst.

Förutom Malmö drabbades även Helsingborg av sprängningar under förra veckan. Inom loppet av en kvart detonerade det två gånger om i Helsingborg, dels i Miatorp och dels i Adolfsberg.

I närheten av den sprängdrabbade fastigheten på Drottingstorget finns en boulebar, där flera personer fanns när detonationen smällde av.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: Kvp / Kvp