Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De misstänks för mordet på Flamur, 36, i London

33-årig man från Växjö. Dömd flera gånger för narkotikabrott. Blev för några år sedan svårt knivhuggen.
31-årig man från Stockholm. Dömd upprepade gånger för mindre brott. Missbrukat droger under flera år.
22-årig man från Stockholmstrakten. Tidigare ostraffad.
Flamur Beqiri, 36, var tidigare bosatt i Malmö. Mordet på honom misstänks ha skett som hämnd för mord som inträffat i Malmö. I bakgrunden finns en konflikt mellan två män som misstänks ligga bakom omfattande narkotikasmuggling till Sverige.
Foto: METROPOLITAN POLICE / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
Här på en idyllisk gata i en exklusiv stadsdel i London på julafton sköts Flamur Beqiri tills döds inför ögonen på sin hustru och barn.
Foto: Leif Brännström

På fredagen häktades de tre svenskar som efterlysts av brittisk polis misstänkta för inblandning i mordet på Flamur Beiqiri i London. 

Han sköts på julafton förra året inför ögonen på sin hustru utanför parets lyxbostad.

Mordet på Beqiri misstänks vara en följd av en blodig gängkonflikt i Malmö.

– Min klient förnekar bestämt att han skulle vara skyldig till det han misstänks för, säger advokaten Björn Sandin, ombud för en av männen.


Gripandet av de tre männen skedde under torsdagen efter att myndigheter i London skickat en begäran till svensk åklagare att de skulle gripas och utlämnas som misstänkta för inblandning i mordet på Flamur Beqiri. 

Begäran skedde i form av en så kallad europeisk arresteringsorder.
På torsdagsmorgonen slog polis till mot en adress i Växjö, en adress utanför Stockholm och en adress i Spånga.

Två har missbrukat droger

De tre männen har tidigare inte varit misstänkta för grova våldsbrott. Men två av dem, en 31-åring och en 33-åring, är välkända av polisen för bland annat narkotikabrott. Båda har under lång tid missbrukat droger och dömts flera gånger för just narkotika brott.

31-åringen häktades på fredagen.

– Min klient förnekar bestämt att han skulle vara skyldig till det han misstänks för. Men han vill ha den här saken ur världen och har gått med på att överlämnas till England, säger advokaten Björn Sandin.

33-åringen kommer från Växjö men bosatte sig i Malmö under några år efter att ha blivit svårt knivhuggen. Han bor numera återigen i Växjö. Även 33-åringen blev häktad på fredagen.

22-åringen har tidigare inte dömts för brott. Han häktades på fredagseftermiddagen av Solna tingsrätt i avvaktan på att frågan om hans överlämnande ska prövas av domstolen.

Misstankarna hemliga

Kammaråklagare Anna Edebalk vill inte lämna någon kommentar och exakt vad som gör att de tre männen blivit misstänkta är hemligstämplat på begäran av polisen i London.

En talesperson för London Metropolitan Police säger till Kvällsposten:
– Vi förstår att de tre som gripits ska inställa sig i domstol i dag för utvisning. Utvisningsprocessen tar så lång tid som den svenska processen tar, och det är inget vi har kontroll över. Så snart de anländer hit så kommer de omedelbart att officiellt anklagas och gå upp i rätten följande dag. 

Sedan tidigare misstänks en 23-årig man för att ha mördat Flamur Beiqiri. Han är bosatt i Malmö och greps i januari i år när han landade på Kastrups flygplats. Han hade rest till Thailand en kort tid efter mordet. 

23-åringen nekar till att ha skjutit Flamur Beqiri men bevisningen mot honom ska vara betydande. I området där Beqiri bodde med sin familj i ett hus värderat till cirka 18 miljoner kronor finns flera övervakningskameror.

Blodig gängkonflikt orsaken

Flamur Beqiri var bekant med den mördade läkaren Karolin Hakim och hennes man. Hon sköts ihjäl med sitt då två månader gamla spädbarn i famnen utanför sitt hem på Ribersborg i Malmö i augusti förra året. Männen som sköt hade stått utanför parets bostad och väntat. De sköt flera skott mot hennes sambo men han undkom.

Mordet på Flamur Beqiri misstänks av svensk polis vara en följd av en blodig konflikt mellan ledarna för två kriminella nätverk i Malmö. Båda nätverken har enligt Kvällspostens källor tjänat miljoner på att smuggla främst cannabis från Spanien till Sverige. 

En ledare för ett av gängen sitter sedan flera månader häktad i Spanien som misstänkt i minst två mord och sprängningar.
Den andre av polisen utpekade ledaren sitter sedan cirka en månad häktad i Sverige misstänkt för förberedelse till mord i Ängelholm.