Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Datorn avslöjade man som våldtog småbarn

Polis slog till mot den misstänkte pedofilen den 3 december förra året. Han satt då i sin enrumslägenhet där han misstänks ha begått tolv grova våldtäkter mot barn.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Efter att den misstänkte mannen gripits och häktats i december förra året har nya brottsmisstankar lagts fram mot honom vid ett flertal häktningsförhandlingar i Malmö tingsrätt.Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Tidigt på morgonen i början av december förra året gick poliser in i en enrumslägenhet i Malmö. Där satt en snart 30-årig man. Åklagaren misstänkte honom för att ha våldtagit ett barn bosatt i Halland.

Fyra månader senare är han misstänkt för tolv våldtäkter av barn.

Allt eftersom polisen granskar hans hårddiskar upptäcker man fler misstänkta offer och brott. Utredningen bara sväller.

Någon gång under 2018 gjordes den första anmälan som senare kunde kopplas till honom. Av handlingar i Malmö tingsrätt framgår att det gick mer än år innan spåren ledde till enrumslägenheten i Malmö.

Det är där han har suttit och enligt kammaråklagare Kajsa Cavallin misstänks ha begått våldtäkter, sexuellt ofredande, förmått unga till sexuell posering och hotat via internet. Exakt hur han gjort är oklart. 

Levde isolerad

– Jag kan inte säga mycket i nuläget med hänsyn till förundersökningssekretessen men jag vill förtydliga att samtliga påstådda brott har skett över internet, har Kajsa Cavallin tidigare sagt till Sydsvenskan.

Olika dokument hos myndigheter tyder på att det handlar om en man som levt isolerad i sin lägenhet och som aldrig haft något arbete bland annat beroende på ett visst funktionshinder. 

Beslut i Förvaltningsrätten i Malmö visar att han i stor utsträckning varit beroende av ekonomiskt stöd från samhället till sitt uppehälle sedan han slutade skolan. Han har till exempel tidigare ansökt om bidrag till en viss typ av stolar för att kunna sitta på ett acceptabelt sätt.

I lägenheten hittade poliserna datorer och hårddiskar. Arbetet med att gå igenom innehållet har pågått sedan han greps och senare häktades. Kajsa Cavallin skriver i så sent som i början av april till Malmö tingsrätt att arbete fortfarande pågår med att undersöka hans dator och hårddiskar.

Tredubblade brottsmisstankar

Polisen behöver enligt henne minst en månad till för att undersöka och sammanställa vad som finns lagrat på hårddiskarna. 

Men av det som är känt genom åklagarnas häktningsframställningar framgår att på kort tid har misstankarna mot mannen tredubblats och att han kan ha begått sexbrott mot barn redan i januari 2018, alltså nästan två år innan han greps i sitt hem.

Han misstänks för att i januari 2018 under en och samma dag för grov våldtäkt av barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till grov våldtäkt av barn.

Månaden därpå misstänks han bland annat för ytterligare ett fall av grov våldtäkt av barn.

Det är några exempel på vad polisens IT-forensiker hittat av misstänkta brott. En sammanställning visar att han för närvarande häktats för bland annat tolv våldtäkter av barn, ett försök till grov våldtäkt av barn, två sexuella ofredanden och två fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

I december förra året när han greps bestod åklagarens misstankar av sju brott. I dag handlar det om 22 brottsmisstankar.