Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kopplades Birnas mördare till Emilie Meng

Nyckelvittne trädde fram tidigare i år efter mordet på Emilie Meng
I isländska medier har mordet på Birna Brjánsdóttir beskrivits som hämtat ur ett skandinaviskt kriminaldrama, polisens spår skapar frågetecken, och bland befolkningen råder förtvivlan.Foto: HO / AFP REYKJAVIK METROPOLITAN POLICE
Emilie Meng hittades död på julafton 2016 och ingen är misstänkt för mordet.Foto: PRIVAT

Kunde mordet på Birna Brjánsdóttir, 20, på Island ha att göra med det ännu olösta mordet på Emilie Meng, 17, i Danmark?

Den frågan gick polisen till botten med 2017 – då en fiskare från Grönland hamnade i fokus.

– Det var många likheter i de två fallen, säger journalisten Freyr Gígja Gunnarsson i BT:s podcast om mordet på Emilie Meng.

Emilie Meng, 17, hittades död i ett vattenfyllt grustag på julafton 2016 efter att ha försvunnit spårlöst från stationen i Korsør på Själland fem månader tidigare.

Sedan dess har mordet gäckat polisen, som ännu inte har hittat mördaren. Så sent som i juni kom det fram att Peter Madsen, dömd för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, har utretts som möjlig gärningsman.

Men ett av de tidigaste spåren hade att göra med mordet på Birna Brjánsdóttir, 20, på Island, enligt BT:s podcast ”Emilie Meng Mysteriet”.

Birna Brjánsdóttir försvann i Reykjavik den 14 januari 2017. Åtta dagar senare hittades hon död vid en strand på sydvästra Island, och mordet kom att skaka hela Island.

Hade varit i Danmark

Det dröjde inte länge innan polisen i Danmark kopplade samman flera samband mellan fallen.

Inte nog med att båda offren försvann på liknande sätt, utan det fanns också likheter mellan deras utseenden och det faktum att båda kropparna hittades i vattenområden.

Samtidigt anhölls Thomas Møller Olsen, en 25-årig fiskare från Grönland, misstänkt för mordet på Birna Brjánsdóttir. Senare visade det sig att han med jämna mellanrum hade varit i Danmark, och senaste gången var kort tid innan Birna Brjánsdóttirs försvinnande.

– Kort tid efter att Birna hittades var isländsk polis i kontakt med sina danska kolleger, för att det var många likheter i de två fallen, säger den isländske journalisten Freyr Gígja Gunnarsson i BT:s podcast.

Däremot stod det snart klart att mannen inte hade varit i Danmark i juli 2016 då Emilie Meng försvann.

Thomas Møller Olsen dömdes till 19 års fängelse för mordet på Birna Brjánsdóttir.

TV: Peter Madsen har utretts för mordet på Emilie Meng

Mordet på Emilie Meng är fortsatt ett mysterium