Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren kräver långt straff för mord på Emilia

Emilia hittades död av dykare den 3 december 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den misstänkte mördaren och offret goda vänner. Natten innan hade de träffats i Emilias lägenhet, bara några hundra meter från mordplatsen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Åklagaren kräver att den i dag 22-årige mannen som åtalats för mordet på 21-åriga Emilia Lundberg döms till minst 14 års fängelse.

22-åringen anses överbevisad – att det var han som högg ihjäl sin kamrat vid Vramsån i Tollarp.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, sa åklagaren Kristina Amilon när rättegången avslutades på måndagsförmiddagen.

Efter en paus på flera veckor återupptog Kristianstads tingsrätt på måndagen rättegången i det uppmärksammade mordmålet från Tollarp i Skåne.

Då skulle åklagare och försvarare lägga fram sina synpunkter i påföljdsfrågan. Sedan väntas domstolen avkunna dom.

Här deltar 21-åringen i tingsrättens syn på platsen.
Foto: Jens Christian

Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade på lagens strängaste straff, utöver livstid, 18 års fängelse för 22-åringen. Med ungdomsrabatten i beaktande skulle det i praktiken betyda 14 års fängelse. 

– Det finns inga förmildrande omständigheter. Det rör sig om ett besinningslöst våld hon blivit utsatt för. Det talar för att tingsrätten ska lägga straffvärdet upp mot 18 år, menade åklagaren.

Den mordåtalade mannen var inte 21 år fyllda när händelsen inträffade. Han har under hela rättsprocessen förnekat mordet.

När rättegången avslutades menade försvarsadvokaten Melka Kjellberg att en påföljd på 6-7 års fängelse vore mer rimligt.

Advokaten sa:

– Det är inte visat att det finns några omständigheter som är försvårande. Det finns inte heller någon utredning som visar att våldet inneburit svårt lidande för Emilia. Det är inte heller fråga om något återfall av våldsbrott.

Enligt advokaten är huvudregeln att den som ännu inte fyllt 21 år vid gärningstillfället inte ska dömas till längre straff än tio år.

Advokaten krävde också att hennes klient skulle försättas på fri fot i väntan på dom.

Efter överläggning bestämde dock tingsrätten att den misstänkte ska kvarstanna i häkte. Dom i målet meddelas den 25 januari.

Brutalt mördad

Det var den 22 november 2019 som 21-åriga Emilia Lundberg brutalt mördades invid vattendraget som rinner genom samhället.

I åklagarens stämningsansökan står det: 

”21-åringen har uppsåtligen berövat Emilia livet genom att upprepade gånger skära eller hugga henne i huvudet, halsen, bålen och ryggen”.

Mordvapnet var en kökskniv, stulen från Emilias eget kök. I samband med händelsen hamnade Emilia i ån, där kroppen anträffades av dykare den 3 december 2019.

På kvällen samma dag anhölls den 21-årige kamraten av åklagare. Bevisen mot honom ansågs graverande redan från start.

Den misstänkte mördaren och offret var barndomsvänner och umgicks flitigt vid tiden för mordet. Natten innan hade de vistats i Emilias lägenhet som låg några hundra meter från mordplatsen.

Fann graverande omständigheter

Polisen kunde snabbt identifiera flera andra graverande omständigheter också:

I innerfickan på den misstänkte mördarens jacka hittades den blodiga kökskniven. Och hemma hos 21-åringen anträffades flera föremål som tillhörde Emilia, bland annat en peruk.

Samma dag som Emilia mördades vid lunchtid ska också 21-åringen ha setts irra omkring i det aktuella området, till synes påverkad av någonting.

Den som fick syn på honom där var Emilias mamma. Hon körde 21-åringen hem – utan att då veta vad som hänt en stund tidigare.

Under både polisförhören och i rättssalen har den misstänkte mördaren dock hävdat sin oskuld och sagt att han inte haft med mordet alls att göra.

Tekniskt sett har det också varit uppförsbacke för åklagaren eftersom det saknats bevis som binder 21-åringen till både mordplatsen och gärningen.

Döms till fängelse

Den 27 november 2020 förklarade ändå Kristianstads tingsrätt att det finns övertygande bevisning för att den åtalade 21-åringen berövat Emilia Lundberg livet.

Därefter avbröts rättegången och det bestämdes att 21-åringen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning som en vägledning inför påföljden.

Undersökningen slog senare fast att han inte led av någon störning – därmed kan 21-åringen också dömas till ett vanligt fängelsestraff.

21-åringens försvarare, advokat Melka Kjellberg aviserade tidigt att en fällande dom omedelbart kommer att överklagas.

– Bevisen håller inte rättsligt, har varit hennes bedömning.

I den personutredning som gjorts kring 21-åringen tonar en tragisk bild fram. Bara två dagar mordet dömdes han för narkotikabrott. 

Missbrukade dagligen

I en intervju med Frivården berättar han själv att han lidit av en ångestproblematik och medicinerat sedan sexårsåldern. I tonåren avbröt han gymnasiestudierna och han har aldrig haft ett jobb. 

Åklagaren Kristina Amilon har antytt att det inte fanns något rimligt motiv till gärningen.

Straffet för mord är livstids fängelse om omständigheterna är försvårande. I annat fall är straffet 10-18 års fängelse.

Enligt straffrabatten för unga lagöverträdare kan 21-åringen eventuellt räkna av ett par år på straffet.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

”Omfattande smittspridning” • Stänger skolan i nästa vecka