Beslutet: Kriminellt gäng totalförbjuds

Loyal to Familia förbjuds i Danmark.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

Det kriminella gänget Loyal to Familia tvingas till upplösning i Danmark efter en ny dom i tingsrätten.

Förbudet gör att polisen kan gripa personer som bär gängets symbol.

– Det är en principiell och historisk dom i kampen mot kriminella gäng och organiserad brottslighet, skriver åklagaren Ida Sørensen i ett presmeddelande.

Sedan den 4 september 2018 har det funnits ett tillfälligt förbud mot det kriminella gänget Loyal to Familia i Danmark. Förbudet har gett polisen rätt att ingripa mot alla som bär gängets symbol i offentligheten. 

Nu har frågan även varit uppe i domstolen, och tingsrättens beslut innebär att ett förbud finns kvar – och att gänget tvingas till upplösning.

– Det är en principiell och historisk dom i kampen mot kriminella gäng och organiserad brottslighet. Vi har i dag fått tingsrättens ord på att LTF är en förening som strider mot lagen, som brukar våld och andra straffbara medel för att uppnå kriminella ändamål, och det är vi mycket nöjda med, säger chefsåklagaren Ida Sørensen i ett pressmeddelande som polisen i Köpenhamn har gått ut med.

Dömda för 109 brott

Under rättsprocessen, som sträckt sig över 27 rättegångsdagar, har 59 vittnen blivit förhörda. Åklagaren har även gått igenom över 30 tidigare medlemmars domar, som sammanlagt har lett till domar för 109 brott och totalt 344 års fängelse.

– Tingsrätten har godkänt att det var nödvändigt med hänsyn till medborgarnas säkerhet och den offentliga ordningen att införa ett förbud mot LTF redan den 4 september 2018, säger Ida Sørensen i pressmeddelandet.