Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damberg: ”Malmö var symbolen för gängvåld”

Flera fynd av bullar med glaskross – polisen vädjar om hjälp
Mikael Damberg (S) är Sveriges inrikesminister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Katrin Stjernfeldt Jammeh och Mikael Damberg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisinsats efter en skottlossning i Malmö förra året.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet skjutningar har minskat i Malmö under de senaste åren, visar ny statistik.

Därför riktar inrikesminister Mikael Damberg (S) nu ögonen söderut för att få hjälp med att bekämpa den grova brottsligheten i resten av Sverige.

– Jag tror man kan titta på Malmö för de var lite symbolen för gängvåld för ett antal år sedan. Det går att få ner våldet och det går att vända en sådan utveckling, säger han.

Under de senaste fyra åren har antalet grova våldsbrott, så som skjutningar och sprängningar, minskat i Malmö med 70 procent. 

Som en direkt följd av det har den upplevda tryggheten ökat. 

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), berättade om statistiken i ett direktsänt videosamtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) under onsdagen.

– Vi har haft trygghetsfrågan högst på vår agenda och jobbat stenhårt med den. I dag är läget ljusare än bara för några år sedan. Tittar man på det grova våldet har det minskat med 70 procent sedan 2017, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

”Sluta skjut”

Mikael Damberg (S) utvecklar efter samtalet att regeringen har mycket att hämta från Malmös erfarenhet med att bekämpa det grova våldet. 

– Det är flera olika delar. Det är helt avgörande med samarbetet mellan kommunen och polisen. Malmö kommun var också modiga nog att ta in en amerikansk modell ”Sluta skjut” även om den hånades. Det är en kommun som brottas med stora sociala utmaningar och polisen har varit målmedveten och fått nationell uppbackning, säger inrikesministern.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Foto: PETER KROON / PRESSBILD
De allvarliga våldsbrotten har minskat i Malmö de senaste åren.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han menar att Malmö blir ett exempel på att våldet kan motarbetas på ett bra sätt.

– Jag tror man kan titta på Malmö för de var lite symbolen för gängvåld för ett antal år sedan. Med uppmärksammade dåd och mord. Det går att få ner våldet och det går att vända en sådan utveckling. Sverige har inte gjort den vändningen än eftersom 2020 hade rekordmånga skjutningar och lite färre sprängningar. Resten av Sverige måste göra det här skiftet också, säger Mikael Damberg (S). 

”Stolt över alla kolleger”

Samtidigt vill han vara tydlig med att allting kan hända och statistiken kan vända återigen för Malmös del.

– Malmö kan få bakslag. Vi får inte måla det här i rosa och säga att allt är bra i Malmö. Det finns fortfarande problem, säger Mikael Damberg.

Mattias Sigfridsson, biträdande chef för polisområde Malmö, skrev på Twitter tidigare i januari om de nya siffrorna.

”Stolt över alla kolleger som gör skillnad dygnet runt. Det grova våldet är fortsatt ett allvarligt problem, men det går på rätt håll. Vårt arbete fortsätter för ett tryggare och säkrare Malmö”, skrev han på Twitter.

TV: Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari

Läkare oroar sig för brittiska mutationen: ”Kan gå blixtsnabbt”.