Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christer, 56, dömdes för ett knivdåd han inte minns

Christer dömdes för ett brott han inte minns
I den här kökslådan i Christer Sjöbergs lägenhet fanns kniven som användes mot hans granne, anser både tingsrätt och hovrätt. Men samma kniv finns i tusentals exemplar.Foto: Polisen
Christer Sjöberg hade de här tofflorna när han greps. Offrets blod fanns enbart på ena tofflans undersida och på en strumpa som han bar. Foto: Polisen
Utanför och inne i lägenhet fann spår efter flera personer. Men bara ett spår granskades, det från Christer Sjöbergs tofflor. Ingen vet vilka som avsatt de andra spåren.Foto: Polisen
Christer Sjöberg, 56, är dömd till åtta års fängelse för att ha knivhuggit en granne. Han minns inte att han skulle ha gjort och grannen minns inte heller något av mordförsöket eller vem som knivhögg honom.Foto: Polisen
Skoavtrycken på golvet har avsatts med offrets blod. Foto: Polisen
Christer Sjöberg hade enligt förundersökningen ingen möjlighet att tvätta sina händer efter att vakten mötte honom. Trots det fanns inte ett enda sår av offrets blod på hans händer. Enda spåren på kniven kom från offret.Foto: Polisen
Advokaten Jenny FuglebergFoto: PRIVAT
Christer Sjöbergs vänstra fot och toffel hade blod från offret. Han saknade helt blod från offret på händer, sina kläder eller på andra ställen.Foto: Polisen
Pensionerade polisen och och kriminalteknikern anser att förundersökningen som fällde Christer Sjöberg är slarvigt gjord.Foto: Expressen
1 / 10

Christer Sjöberg, 56, har dömts till åtta års fängelse för mordförsök på en man bosatt på ett hem för missbrukare i Malmö. 

Han borde ha friats anser Sonny Björk, en av Sveriges mest erfarna kriminaltekniska experter. 

– Om det här hade varit på Östermalm i Stockholm så hade man nog kunnat tänka sig att undersökningen hade blivit lite mer noggrann. För att uttrycka det milt, säger Sonny Björk. 

Sonny Björk har 37 års erfarenhet som kriminaltekniker och har varit vittne i flera uppmärksammade mål bland annat Lasermannen och polismorden i Malexander. Han drev också det så kallade Balkongmålet till Högsta domstolen tillsammans med ett ett målsägandebiträde. Då fastslog Högsta domstolen att rätten noggrant skall granska den motbevisning som läggs fram.

Numera är han pensionär och arbetar som konsult. Den fällande domen mot Christer Sjöberg är helt felaktig enligt honom.

– Det här ärendet berör mig. Jag tycker att det är helt fel det här, säger Sonny Björk.

Just Balkongmålet kan få en avgörande betydelse för Christer Sjöberg. Hans försvarsadvokat, Jenny Fugleberg, ska överklaga till Högsta domstolen.

– Det behövs ett vägledande avgörande från Högsta domstolen både avseende hur en omsorgsfull värdering av bevisningen ska utföras men särskilt beträffande vad som skall kunna krävas av domstolarna i form av redovisning av deras överväganden vid bevisprövningen, säger Jenny Fugleberg.

”Dömd på förhand”

– Om hovrätten har granskat försvarets motbevisning alls går inte att utläsa av domarna. Ingen av alla de ytterst viktiga omständigheter som försvaret framfört till styrkande av Christer Sjöbergs oskuld, har bemötts av varken tingsrätt eller hovrätt, säger hon.

– Christer blev dömd redan natten då han greps, anser Jenny Fugleberg.

Det finns inga vittnen som såg mordförsöket och ingen teknisk bevisning som knyter Christer Sjöberg till att ha utdelat knivhugget. Målet handlar i stället om indicier, alltså omständigheter.

Experten Sonny Björk har på uppdrag av Christer Sjöberg och Jenny Fugleberg granskat den kriminaltekniska utredningen som bidrog till den fällande domen.

– Jag tycker att det är en slarvig brottsplatsundersökning, säger Sonny Björk.

Kniv i magen

Händelsen som allt handlar om inträffade strax efter midnatt, klockan 00.14, den 4 maj förra året. Då ringde en en vakt på ett boende för äldre missbrukare till SOS Alarm. Vakten berättade att en boende hade blivit misshandlad av en annan boende. Utanför den skadade mannens lägenhet mötte vakten en man som enligt honom sagt att han dödat mannen i lägenheten.

– Det ser ut som att han har fått en kniv i magen, säger vakten till operatören när han såg lägenhetsinnehavarens skador.

Bredvid mannen låg en kökskniv som finns i tusentals exemplar.

Kniven som användes för att utdela knivhugget. Blodet kommer från offret. På kniven finns varken DNA eller andra sår från Christer Sjöberg. De enda spår som finns, förutom blodet, kommer från den knivhuggne mannens hand.Foto: Polisen

Efter några sekunder hörs en annan röst i bakgrunden. Vakten uppmanar den personen att lämna och sätta sig på trappan. Men på en direkt fråga från en polis på ledningscentralen som kopplats in i samtalet säger väktaren att mannen som han ber gå därifrån är samma person som knivhuggit den svårt skadade mannen.

När polisen kommer till platsen sitter den man som väktaren pekat ut kvar på trappan. Han var fullt påklädd med jacka men hade tofflor på sina vita strumpor. Vänsterfoten var blodig liksom tofflan. 

Skoavtryck i blod

Offrets blod fanns ingen annanstans på honom. Inte på hans kläder, inte på hans kropp och framför allt inte på någon av hans händer eller under hans ring. Det har dessutom genom vittnesmål i tingsrätten blivit utrett att Christer Sjöberg inte haft möjlighet att tvätta av sig innan han greps. 

Innanför och utanför dörren till den den knivhuggne mannens lägenhet fanns andra skoavtryck i blod när kriminalteknikerna senare kommer dit. 

Mannen som gick ut och satte sig trappan var Christer Sjöberg. Han satt kvar där när poliser kom till platsen. Han har haft en lägenhet i flera år på boendet. Den här natten var han kraftigt berusad och hade 3 promille alkohol i blodet.

Poliserna grep Christer Sjöberg misstänkt för mordförsök.

Aldrig dömd för våld

– Jag minns inget, berättar Christer Sjöberg från häktet i Karlskrona där han placerats efter att hovrätten, precis som tingsrätten dömt honom till åtta års fängelse för att ha försökt mörda mannen som hittades knivhuggen på boendet.

– Jag hade inget otalt med honom och har aldrig dömts för våld.

Minnet sviker även mannen som hittades knivhuggen. Han har inte kunnat peka ut vem som försökte döda honom.

– Om det här hade varit på Östermalm i Stockholm så hade man nog kunnat tänka sig att undersökningen hade blivit lite mer noggrann. För att uttrycka det milt, säger Sonny Björk. 

Andra spår inte undersökta

När Sonny Björk granskade brottsplatsundersökningen fäste han sig särskilt vid en sak, att avtrycken från Christer Sjöbergs tofflor i hallen var de enda avtryck som undersöktes – trots att det fanns skoavtryck från andra.

Avtrycken i hallen bidrog till att fälla Christer Sjöberg eftersom vakten påstår att Christer Sjöberg aldrig gick in i offrets hall. Domstolarnas slutsats blev därför att avtrycken måste ha gjorts när Christer Sjöberg gick ut efter att ha utdelat knivhugget.

– Domstolarna har dragit väldigt stora växlar på skospåren och inte tagit hänsyn till att det kan finnas spår från andra skor och andra skosulor eftersom det finns spår i hallen och utanför dörren, säger Sonny Björk.

Det är med andra ord oklart vilka andra än Christer Sjöberg som har gått i blodet.

På kniven finns varken fingeravtryck eller DNA från Christer Sjöberg. På kniven finns bara offrets avtryck och DNA och en stor mängd av målsägandens blod. 

Nu vill förvarsadvokaten Jenny Fugleberg att Högsta domen prövar riktigheten i hovrättens dom.