Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chef mutades med badtunna till stugan

Den tidigare fastighetschefen dömdes för att la låtit sig mutas med den här badtunnan. Han ska betala böter och även 63 056 kronor till staten, vilket är värdet på badtunnan.Foto: Polisen
Badtunnan fick extra utrustning med bland annat beslysningFoto: Polisen

En tidigare chef på ett fastighetsbolag i Malmö lät sig mutas med en badtunna för 63 000 kronor till sin stuga på Österlen. För att dölja mutan kallades badtunnan för kylmaskin.

Fastighetschefen nekar. Malmö tingsrätt kallar hans försvar för efterhandskonstruktion.

Chefen, som inte längre arbetar kvar på fastighetsbolaget, har hållit fast vid sina förklaringar ända sedan han konfronterades med misstanken att ha låtit sig mutas. Hans försvar går ut på att den badtunna som numera finns på hans och hans släkts stuga på Österlen är begagnad.

Fastighetschefen har hävdat att han betalat den med svarta pengar och att den kostade 25 000 kronor. Det har han i varje fall påstått.

När han ombetts av bland annat polisens utredare att bevisa att så är fallet har han in i det längsta undvikit att lämna besked. Till slut fick polisen veta av hans försvarsadvokat att den tidigare fastighetschefen inte hade någon dokumentation.

Men bilder i hans mobiltelefon och mejl som skickats och tagits emot av honom och en fejkad faktura tyder på något helt annat. Och den dokumentationen styrker inte på något sätt det han påstår skulle vara sanningen.

I domen skriver Malmö tingsrätt det han påstår framstår som en efterhandskonstruktion.

Fuskade med faktura

Det som talar mot honom är bland annat en faktura daterad den 30 november 2017 till ett företag i Malmö för inköp av en kylmaskin som heter Regal 220. I verkligheten var det en Regal 220 badtunna som inköpts ny och installeras i stugan på Österlen.  

Fakturan för den påstådda kylmaskinen bakades sedan in i ett projekt som kallades Tandläkarpraktik på ett köpcenter och betalades av en företagare som hade uppdrag åt fastighetsbolaget

På tisdagen kom domen mot fastighetschefen och den företagare som köpte en badtunna och kallade den för kylmaskin.

Fastighetschefen fick en villkorlig dom för tagande av muta och ska betala 37 200 kronor i böter. Tingsrätten dömde honom också att betala 63 056 kronor till staten vilket motsvarar värdet av badtunnan och utrustningen som han fick.

Företagaren dömdes för givande av muta och försvårande av skattekontroll. Han slapp böter.