Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chaufför misstänks ha vållat kvinnas död

Den 85-åriga kvinnan åkte sjuktaxi till en klinik på SUS i Malmö – men fick i stället föras till akuten och avled några dagar senare.Foto: Tomas LePrince
Kvinnan fick åka ambulans i stället för taxi. (Bilden är inte från det aktuella tillfället.)Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En taxichaufför misstänks för vållande till annans död efter en händelse inne på sjukhusområdet i Malmö som kostat en gammal kvinna livet.

– Jag kan bekräfta att jag har en sådan utredning. Men ingen har ännu delgivits misstanke, säger förundersökningsledaren Lisa Åberg.

I slutet av oktober gjorde en 85-årig skånsk kvinna en så kallad sjukresa till en klinik på Jan Waldenströms gata på sjukhuset SUS i Malmö.

Hon åkte med en taxi från ett bolag i Lund vars chaufför körde på uppdrag av Skånetrafiken.

När bilen kom fram till kvinnans destination ska chauffören enligt uppgift inte ha öppnat dörren, hjälpt henne att stiga ur eller lotsat henne upp på trottoaren.

Kvinnan drogs omkull

Chauffören uppges överhuvudtaget inte ha gått ut från förarplatsen. Han ska inte heller ha kontrollerat att den gamla kvinnan stod fri från bilen innan han körde.

När taxibilen körde i väg från platsen drogs kvinnan omkull och skadade sig så illa att hon behövde föras till akutintaget.

Hon avled några dagar senare av skador som misstänks ha uppstått i samband med taxihändelsen.

Kammaråklagare Lisa Åberg leder förundersökningen som rubricerats vållande till annans död. Men hon understryker att många uppgifter ännu är osäkra.

Mycket kvar att utreda

– Det är mycket som måste utredas vidare. Vi måste till exempel klargöra i vilken utsträckning dödsfallet har samband med att kvinnan ramlade, säger Lisa Åberg.

– Eftersom det rör sig om en äldre kvinna så kan det även ju finnas andra faktorer som haft betydelse.

Att chauffören ännu inte delgivits misstanke är en juridisk formalitet – det är han som är misstänkt för vållande till annans död.

Det är dock inte säkert att chauffören är medveten om detta eftersom han inte har kallats till något förhör och hans bolag inte har underrättats om misstanken.

Foto: Kvp / Kvp