Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blodfläckarna i båten viktigt spår

Polisen vill ha hjälp med att hitta försvunne Mikael, 57
Polisen går ut med bild på försvunne Mikael för att få hjälp med att hitta honom.Foto: Polisen
En stor polisstyrka arbetar med fallet som för tillfället rubriceras som misstänkt människorov.Foto: JENS CHRISTIAN
Kustbevakningen har deltagit i sökandet efter 57-årige Mikael i Karlskrona. Enligt misstankarna ska han ha funnits med i den båt som la ut från en en brygga i närheten av sin bostad.Foto: JENS CHRISTIAN
Det ska vara en båt av den här typen, en bohusjolle som 57-årige Mikael åkte ut med.Foto: Polisen
1 / 7

Blodfläckar i lägenheten och i båten utgör viktiga spår i sökandet efter försvunne Mikael Petersson, 57, i Karlskrona.

Polisen bekräftar delar av detta och utgår från att han utsatts för brott. Nu pågår en kamp mot klockan för att hitta Mikael i livet. 

– Det som hänt honom verkar alldeles förfärligt. Mikael var omtyckt av alla, säger en av grannarna.

På tisdagen prövade även hovrätten över Skåne och Blekinge bevisen mot de två unga män, 21 respektive 22 år gamla, som tidigare häktats för människorov i fallet.

Hovrätten ansåg precis som Blekinge tingsrätt, att det finns sannolika skäl att misstänka 21-åringen för människorov. Beslutet vad gäller 22-åringen väntas på onsdagen. 

57-årige Mikael är försvunnen i semesteridyllen. Sista spåret efter honom är en båttur med två andra män.Foto: JENS CHRISTIAN

Båda misstänks för att för tio dagar sedan med våld ha fört bort Mikael till en plats som polisen i nuläget inte känner till.

Orsaken till bortförandet är oklart. Men det kan enligt flera poliser ligga en ekonomisk tvist bakom.

Hade kort möte

– I nuläget arbetar vi efter förhoppningen att finna den försvunne i livet. Men det kan förstås ändras efter hand, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.

De båda männen var bekanta med Mikael sedan tidigare. En av dem har också bekräftat att de mötte 57-åringen en kort stund lördagen den 25 juli i närheten av Mikaels bostad i Karlskrona.

21-åringen har sagt att de skulle prata affärer.

Polisen har spärrat av Mikael Peterssons bostad som en misstänkt brottsplats. I lägenheten hittades blodspår.Foto: JENS CHRISTIAN

– Men det var ett väldigt kort möte. Han hade varit på gymmet och verkade stressad, har 21-åringen förklarat i förhör.

De båda unga männen greps och anhölls den 28 juli och begärdes häktade strax därpå för det nu misstänkta brottet. 

Då hade flera grannar vittnat om att de på lördagskvällen sett tre män ge sig ut i en mindre båt från en småbåtsbrygga alldeles i anslutning till Mikaels bostad.

Grannar såg

– Det var alldeles tydligt att Mikael var en av personerna. Vi såg dessutom att de inte hade något med sig. Det var alldeles tomt i båten, säger en granne.

Han fäste sig också vid att båten inte kom tillbaka under kvällen. Den observerades först på förmiddagen dagen därpå.

Det var också då försvinnandet polisanmäldes. 

– Jag utesluter inte att de lyckats tippa Mikael överbord någonstans ute i skärgården och i förlängningen hoppats komma över hans pengar, säger grannen. 

I flera dagar har ett större spaningspådrag förgäves sökt efter Mikael, både till land och till sjöss.

Det som talar för att ett brott begåtts är enligt polisen bland annat de blodspår som hittats i Mikaels lägenhet, vilket bekräftats av polisen. Det tyder på att våld förekommit.

Blodspår ska också ha anträffats i den västkustsnipa, en liten träbåt, som polisen tagit i beslag och som kopplas till bortförandet, enligt uppgifter till Kvällsposten.

Spår i båten

– Jag vet att en av de unga männen skaffade båten en månad tidigare. Vad jag hört ska där både ha varit blodspår och spår efter Mikaels kläder i båten, säger en granne.

På måndagen beslöt spaningsledningen i fallet att gå ut med namn och bild i media på den försvunne Mikael.

– Förhoppningen är förstås att få in fler tips på iakttagelser kring fallet, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Enligt honom skedde det misstänkta brottet under en av de intensiva turistveckorna då det fanns mycket folk i Blekinge skärgård.

– Den här båten finns normalt mest på västkusten. Att den hamnat i Blekinge kan ha väckt uppmärksamhet. Båten är speciell och kan ha gjort att folk lagt märke till den, säger Robert Loeffel.

I nuläget pågår både inre och yttre spaning efter 57-åringen.

Omtyckt av alla

Flera av Mikaels grannar är förtvivlade över händelsen och det misstänkta brottet.

– Det som hänt är obegripligt, säger en av grannarna. Mikael var omtyckt av alla och jobbade med funktionsnedsatta barn. Han ville att alla skulle ha det bra.

Andra grannar har svårt att förstå att de båda männen skulle lyckas övermanna Mikael på något sätt.

– Mikael var stor och vältränad. Han spelade pingis med en polis. De båda männen var tvärtom rätt tunna, säger en av grannarna.

Båda de häktade männen nekar till anklagelserna. 

TV: Polisen vädjar om hjälp att hitta Mikael, 57