Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blivande officer sparkas efter att ha slagit kvinna

Den blivande officeren tillhör marinen men får nu avsked efter att ha dömts för misshandel. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Försvarsmakten
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En blivande officer i 30-årsåldern har avskedats av Försvarsmakten efter att ha dömts för att misshandel.

Han slog kvinnan efter att ha misslyckats att genomföra ett samlag med henne, enligt en dom i tingsrätten.

Mannen hade i juni 2018 festat tillsammans med kvinnan och några vänner. Senare på kvällen samlades alla hos en bekant. Den blivande officeren och kvinnan inledde i en soffa vad som var tänkt att bli ett fullbordat sexuellt umgänge.

Kvinnan har efteråt berättat att mannen var för berusad för att klara av att genomföra ett samlag och dessutom spydde han i soffan.

Nekar till misshandeln

Hon gjorde ren soffan och skulle gå hem till sig när mannen överföll henne. Han ska ha tagit henne hårt om halsen, dunkat och slängt henne henne i väggar och på marken. 

Den blivande officeren har en helt annan version. Han förnekar att det varit frågan om ett gemensamt beslut att ha sexuellt umgänge och att han skulle ha varit särskilt berusad. Istället anklagar han kvinnan för att ha gjort sexuella inviter mot honom och tagit honom i skrevet när han hade gått ut för att röka.

Enligt honom blev kvinnan då aggressiv och han gick därifrån.

Lunds tingsrätt konstaterar i sin dom att mannens kalsonger påträffades dagen efter under soffan som kvinnan berättat om. Domstolen drar slutsatsen att kalsongerna tillhör mannen, och styrker kvinnans berättelse. Det fanns också blodspår på platsen där kvinnan blev misshandlad.

Kvinnan trovärdig

När kvinnan hördes i tingsrätten gav honom enligt domen ett trovärdigt intryck.

Mannen som numera inte får arbeta kvar inom försvaret försökte övertyga personalansvarsnämnden att han skulle få behålla sin anställning, och hade stöd av Officersförbundet.

Under senaste året har han som kadett ingått i Försvarsmaktens officersprogram men personalansvarsnämnden anser att domen för misshandel av kvinnan gör honom olämplig som anställd. Det ansåg också chefen för det marina förband han tillhör.

Beslutet togs efter att mannen överklagat den fällande domen till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Eftersom personalansvarsnämnden redan inför rättegången i tingsrätten förklarat att en fällande innebar avsked fick mannen ett villkorligt straff. 

Han dömdes också att betala 11 000 kronor i skadestånd till kvinnan.