Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilfirmans ägare tog kundens bil på natten

Dagens toppnyheter – inrikes
Här filmas bilfirmans ägare när han tankar sin kunds bil sent en kväll i Malmö.Foto: Polisen
Bilen, en Volvo V90 kombi körde i cirka 13 mil nattetid i Malmö.Foto: Polisen

Vad händer på bilfirman efter stängningsdags? Svaret borde vara självklart. Men ibland kan verkligheten vara en annan.

En man i Skåne upptäckte att hans nästan helt nya Volvo V90 åkt runt nattetid i Malmö. 

Han misstänker själv att föraren besökte nattklubbar i stället för att göra vad som var meningen – att rengöra bilen. 

På fredagen kom en dom i Lunds tingsrätt som gällde olovligt brukande av en bil. Åtalad var en man i 30-årsåldern som driver en bilfirma utanför Malmö. Bilturen började sent en fredagseftermiddag efter att bilens rättmätige förare, en försäljare, lämnat in den för invändning rekonditionering.

Men så blev det inte. Mannen som lämnat in bilen kunde till sin förvåning se i sin mobiltelefon hur hans tjänstebil hade lämnat bilfirman.

De svarta Volvon som bara var lite mer än ett år gammal körde i stället mot Malmö och anlände strax före kl 19 till Norra Grängesbergsgatan. Där stannade bilen en kort stund och körde sedan vidare till två olika adresser för att cirka kl 22.30 stanna upp på en tredje gatuadress i Malmö. 

Filmades på bensinsmack

Det visade sig vara Shell-mack. På den fanns en övervakningskamera.

Men stoppet varade inte länge. Snart var bilen på nytt på väg mot nya mål. Ett av besöken var på en restaurang.

Kl 00:21 var bilen på en parkeringsplats ute på Ön i Limhamn. Ungefär en timme senare befann den sig vid en McDonald's i Malmö. Den stannade också till på en adress i närheten av Möllevångstorget.

Olovligt brukande

Ett brott som innebär att någon utan lov använder någon annans egendom vilket medför skada eller olägenhet för den personen, till exempel att låna någon annans bil och i stället för att lämna tillbaks den på utlovad tid använder den ytterligare en vecka.

Källa: Åklagarmyndigheten

En stund senare loggades bilen på en plats där den egentligen borda ha varit hela tiden - på bilfirman.

Det var en uppenbart surmulen man som kom till bilfirman för att hämta sin tjänstebil. Han visste på förhand att någon varit ute och kört i Malmönatten med hans tjänstebil. Han visste på metern hur lång färden varit. Noga räknat 130,99 kilometer som dessutom bokats som hans privata körning med tjänstebilen, och därmed en skattepliktig förmån.

Gick till polisen

Allt fanns loggat i hans elektroniska körjournal i mobilen som ständigt står i kontakt med bilen.

Bilfirmans ägare fick veta att det inte var tal om att betala för någon rekonditionering plus att han var skyldig att betala den bensin som förbrukats medan bilen körts runt i Malmö.

Två dagar senare fick polisen en anmälan från mannen som disponerar tjänstebilen. I anmälan skriver mannen att han misstänker att bilen inte bara körts runt i Malmö. Han tror också att den som kört bilen använt den för att besöka en eller flera nattklubbar. Han anmälde också att det fanns skador på karossen.

Här är några av adresserna som bilfirmans ägare körde kundens bil en sen kväll och natt i Malmö.

Poliserna fick också kopia av körjournalen. Det tog inte särskilt lång tid för en polisman att få fram en kopia av en film från bensinstationen.

”I deras övervakningskameror syntes tydligt hur bilen kör in och hur en man som är väl synlig på filmerna kliver ur, betalar kontant i nattluckan och tankar bilen”, skriver en polisman i en rapport.

Efter att ha sett den filmen åkte poliserna till bilfirman. Där och då kunde de snabbt och utan några som helst problem identifiera en misstänkt.

En polisman skriver så här i ett PM:

”Jag och kollegan nickade instämmande till varandra och för mig var det uppenbart att mannen jag nu samtalade med var samma man jag nyss tittat på i övervakningskamerorna”.

Kör till andra verkstäder

Mannen de talade med var bilfirmans ägare, samme man som fått i uppdrag att rengöra bilen, och som kört den i Malmö.

Men det handlade inte bara om att han kört en bil utan lov. På bilen fanns också skador som inte funnits där innan bland annat skador på lacken.

Bilfirmans ägare erkände direkt och hävdade att han talat om att han kört med bilen.

– Tvättmaskinen hos oss hade gått sönder. Vi hade bestämt vid 18-19 men när vi stängt körde vi till min vän på Norra Grängesbergsgatan. Jag körde bilen själv alltså, jag lämnade min egen bil för jag skulle tillbaka med den Volvon igen, säger han i förhör.

Han medgav också att han kört till fler ställen än till Norra Grängesbergsgatan. Men enbart för att han inte kunnat ta någon av sina egna bilar bland annat en BMW, hävdade bilfirmans ägare.

Det finns inget i förundersökningen som bekräftar att han också besökt en nattklubb. Vad han egentligen gjorde mitt i natten vid en parkeringsplats på Ön har han inte kunnat förklara.

Det framgår av förundersökningen att det händer ofta att just den här bilfirman kör till andra verkstäder för att reparera sådant som ägaren själv inte klarar av att göra. Han dömdes till 3 000 kronor i böter för olovligt brukande av sin kunds bil natten mellan den 20 och 21 april 2018.

Skadorna på karossen bortsåg tingsrätten från. Reparationerna kommer att kosta cirka 20 000 kronor.