Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilden på armbandet kan fälla SD-politiker

Flera fynd av bullar med glaskross – polisen vädjar om hjälp
Bilden som avslöjade det misstänkta bedrägeriet
Foto: Polisen
SD-politikern har i förhör nekat till att han försökt lura sitt försäkringsbolag.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En SD-politiker i södra Sverige har åtalats misstänkt för att ha försökt lura sitt försäkringsbolag. Han blev av med ett guldarmband under en konsert med Gyllene tider.

Men en bild på armbandet avslöjade det misstänkta bedrägeriförsöket.

Bilden togs sex dagar efter att SD-politikern anmält att han förlorat guldarmbandet.

Sommaren 2019 gick SD-politikern på en konsert och lyssnade på Gyllene tider. Efteråt ska han fortsatt till en hamburgerrestaurang och då upptäckt att guldarmbandet som han i flera år haft var försvunnet. Guldarmbandet var en gåva till honom från en anhörig. Då kostade det cirka 16 700 kronor men efter att guldpriset stigit har det värderats till cirka 22 000 kronor av hans försäkringsbolag.

Den värderingen gjordes efter att försäkringsbolaget fått in hans anmälan. SD-politikern hade inget kvitto. I sin anmälan till sitt försäkringsbolag hade SD-politikern bifogat en bild på sig själv. På bilden syns guldarmbandet. 

Dolda data i bilden

Men när försäkringsbolaget lät undersöka de dolda data, metadata, som alltid sparas i bilder gjorde försäkringsbolagets utredare en märklig upptäckt. Han fann att bilden tagits sex dagar efter att SD-politikern anmält att han förlorat guldarmbandet. Bilden togs med en Samsung S9, enligt försäkringsbolagets utredning,

Bolagets utredare beslöt att han ville ha ett personligt möte med SD-politikern och åkte hem till honom för att få en förklaring. SD-politikern berättade att bilden tagits med en Iphone ett år innan han blev av med det under konserten.

En tid senare gjorde försäkringsbolaget en polisanmälan mot SD-politikern. I ett förhör som hölls med politikern hos polisen stod han på sig men ändrade på sin berättelse. Hos polisen påstod SD-politikern att bilden tagits med en Nikonkamera och sedan lagrats på en hårddisk. När han skulle ordna en bild på guldarmbandet fotograferade han av det lagrade fotografiet med en Samsung s9. 

Hördes aldrig av

För att kunna motbevisa misstanken att han fuskat med bilden lovade SD-politikern att komma tillbaka med hårddisken och visa originalbilden.

Det hände aldrig. Efter det förhöret har han varit omöjlig att nå, enligt polisens utredare. Vid ett enda tillfälle svarade SD-politiker på ett mejl från polisen. Då påstod SD-politikern att han var utomlands och hade svårt att komma till Sverige på grund av pandemin.

Han har inte hört av sig sedan dess.

I förundersökningen noterar polisen att SD-politikern har avsevärda skulder hos Kronofogden och har utmätning på sin lön.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV