Bilden: här träffas Malmös kriminella

Hemliga insatsen med kodnamn ”Mellerud” slog ut knarknätverket
Det var på idylliska Lilla torg som de kriminella männen valde att mötas. En annan träffpunkt var en skolgård i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Här träffas tungt kriminella på Malmös hetaste mötesplats, Lilla torg.

Spanarnas suddiga foto blev starten för Operation Mellerud – en hemlig polisinsats som pågick under flera år.

Planen var att inte bara gripa medlemmarna i nätverket.

Utan att också ta ifrån dem deras lyxbilar och miljonvillor.

– De här individerna hade en sådan kapacitet att det krävdes annorlunda metoder, säger Stefan Sintéus, chef för Malmöpolisen.

Operation Mellerud är en av de största insatserna mot organiserad kriminalitet i Sverige, någonsin. Malmöpolisen har jobbat på ett unikt sätt för att komma åt kriminella personer som styrt narkotikamarknaden.

Bilden från Lilla torg blev starten för en insats mot Malmös tungt kriminella.
Foto: Polisen
De båda tungt kriminella männen möttes regelbundet, ibland på Espresso House på Emporia i Malmö. Här kom en tredje man in i bilden.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Polisens spanare fångade tre män på bild då de möttes på Lilla torg i Malmö.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Nu kan Kvällsposten ge en exklusiv inblick i jätteinsatsen – som började med ett foto.

GÄNGMEDLEMMARNA LEVDE LYXLIV

Spanarna som tog bilden på Lilla torg kände igen en av männen. Han är en av två bröder, välkända av polisen. De hade aldrig åkt fast för grova brott men misstänktes ligga bakom en omfattande knarkhantering i Malmö. Bland deras kontakter fanns flera kända kriminella i Malmös undre värld. 

Bröderna styrde verksamheten tillsammans med två andra brödrapar. Medan hantlangare som sålde knarket och höll i vapnen, höll de en snygg fasad utåt med fina bilar, dyra boenden och hårdträning på gym. Samtidigt plockade de ut bidrag från staten. En av gängmedlemmarna som påstod sig vara handikappad har filmats när han utför tung marklyft. 

Numera lever de utomlands.

– Om de skulle komma tillbaka hit skulle de dra på sig en enastående uppmärksamhet från vår sida, säger Martin Lejestrand, gruppchef på grova Brottsektionen vid Malmöpolisen.

Det var ett möte på Lilla torg som satte polisen på spåren.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

POLISEN TEG UTÅT – TROTS PRESSEN

Bilden från Lilla torg togs under 2016. Det året hade Malmö 156 skjutningar. Polisen var hårt pressad, eftersom Malmöborna krävde snabba och synliga krafttag mot kriminella. Trots det valde polischefen Stefan Sintéus att sätta sin tilltro till en långsiktig plan.

– Vi såg att det krävde omfattande och uthålliga resurser för att vi överhuvudtaget skulle köra de här ärendena i hamn. De här individerna hade en sådan kapacitet att det krävdes något annorlunda, säger han.

Det var de två bröderna som styrde nätverket som man hade svårt att komma åt.

– De var välorganiserade och det var en välsmord organisation. De var slutna. Man kom inte åt dem. De hade väl upparbetade kommunikationskanaler och rutiner, säger Martin Lejestrand.

I klartext: De kriminella visste exakt hur polisen arbetade med avlyssningar, dolda kameror och digitala spår. Ibland pratade de med varandra via hårdkrypterade mobiler som kan kosta uppemot 17 000 kronor. Känsliga saker avhandlades ofta öga mot öga. Ett exempel var mötet på Lilla torg. Men de kunde också träffas på en skolgård. 

Klockan 9.24 den 26 maj 2017 följde spanare i den hemliga insatsen Mellerud en då 22-årig man som körde en vit skåpbil från Malmö till Göteborgstrakten. I bilen fanns cannabis till ett värde av cirka 1 miljon kronor. Bilen hade narkotikan i ett lönnfack. 22-åringen och ytterligare en man dömdes till fyra års fängelse.
Foto: Polisen

”FOLLOW THE MONEY” – FÖLJ PENGARNA

Polisen stod nu inför ett dilemma.

– År det för svårt eller ska vi fortsätta? Vi beslöt att pröva en metod som inte använts på polisområdesnivå, säger Martin Lejestrand.

Grundtanken är att det inte främst är fängelsestraff som är avskräckande för yrkeskriminella. I stället handlar det om att följa pengarna. Utan pengar inga lyxbilar som oftast står står skrivna på andra. Inga resor. Inga dyra klockor. 

Polisens nya strategi var att påverka alla i gängets närhet. Alla som på något sätt tog del av vinsten.

– Det slutliga målet med den här metoden är att valet ska stå mellan att upphöra med den kriminella aktiviteten och att Sverige inte längre är den geografiska position och den optimala platsen för individen eller hans eller hennes kriminalitet, säger Martin Lejestrand och förtydligar att det inte handlar om personernas etnicitet.

Insatsen fick namnet Mellerud, som ölsorten. Syftet var att samarbeta med flera myndigheter för att komma åt de kriminellas pengar. När Kvällsposten den 18 april 2018 i en artikel skrev om knarkligornas hemliga nätverk avslöjade ingen att avslöjandet i själva verket var del av en större operation.

Spanarnas bild från Lilla torg som blev inledningen till Operation Mellerud.
Foto: Polisen

VILKA ÄR MÄNNEN PÅ BILDEN?

Sedan inleddes kartläggningen. En av männen på spanarnas bild var lätt att identifiera. Han ingick i nätverket. 

– Vi visste inte vilka de två andra var och det var inte lätt att få fram deras identitet, säger utredningsledaren Per-Eskil Hallberg.

Men så småningom avslöjades samtliga. 

En av dem är dansk. En annan byggföretagare.

Dansken bodde i en lägenhet i Turning Torso. Hyran på 15 000 kronor betalades av företagarens bolag.

– När vi tittade på företagarens bolag upptäckte vi att det passerade stora summor genom företagets konton, säger Martin Lejestrand.

Miljontals kronor slussades vidare till ett stort antal företag i Danmark men också till Hongkong, Ungern och Schweiz.

Dansken hade officiellt anställning hos företagaren. Men inget tydde på att han arbetade hos honom. De båda möttes regelbundet, ibland på Espresso House på Emporia i Malmö. Här kom en tredje man in i bilden. Snart stod det klart att han var styrelseordförande i Malmös största bostadsrättsförening, som byggföretagaren också jobbade åt.

På en marmorskiva i en lägenhet i Limhamn hittade poliserna det här. Mannen som bodde i lägenheten misstänks ha hanterat 100-tals kilo cannabis i ett knarklager, en lägenhet som han hyrt i Kävlinge. Officiellt var han arbetslös.
Foto: Polisen

SÄCKEN KNYTS IHOP

Storbedrägerierna i bostadsrättsföreningen Ida har sedan dess uppmärksammats. Huvudmannen var samma person som fotograferats tillsammans med de två bröderna. Utredaren på Ekobrottsmyndigheten insåg att det i Mellerud fanns väsentlig information om bedrägeriet. Betalningsströmmar var kartlagda. Spaningsbilder var tagna och lagrade. 

Ekobrottsmyndighetens arbete blev framgångsrikt. Företagaren häktades, styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen greps och häktades. En anställd på Ida flydde utomlands. Flera domar har avkunnats och företagaren har dömts för bland annat grovt skattebrott.

Lägenheten på Turning Torso blev föremål för husrannsakan och mannen som bodde där dömds senare till tio års fängelse för grova narkotikabrott i Danmark. 

Operation Mellerud – så gick det

Narkotikabeslag: 600 kilo cannabis, cirka 6 kilo kokain och cirka 200 kilo amfetamin.

Antal dömda: Cirka 27 personer i Malmö, Göteborg, Stockholm och Norrköping.

Brott: Fem narkotikabrott, medhjälp till försök till mord, medhjälp till mord, tre fall av synnerligen grovt narkotikabrott, sju fall av grovt narkotikabrott, brott mot vapenlagen, grovt penningtvättsbrott, flera fall av grovt bidragsbrott.

Skattehöjningar inkl skattetillägg: 69,4 miljoner kronor varav bostadsrättsföreningen Ida stod för 23,4 miljoner. En tidigare advokat dömdes till sju års fängelse efter att ha lånat 350 miljoner kronor på felaktiga grunder.

Kronofogden har utmätt cirka 25 miljoner kronor.

Samarbete mellan myndigheter: Utredningarna har gjorts av bland annat Malmöpolisen - grova brott, polisen i Göteborg, Stockholm, Norrköping, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket, Skatteverket, Försäkringskassan, NFC, dansk polis och Arbetsförmedlingen.

Dansken hade också värdefulla föremål. I den danska domen står att han ägde fanns en Rolex Submariner i guld värderad till cirka 400 000. Danska staten förverkade klockan. I lägenheten på Turning Torso fanns 170 000 kronor i kontanter som ingen velat göra anspråk på. Svenska Skatteverket tog pengarna.

Kronofogden kunde också utmäta en villa i Malmös mest exklusiva område, Fridhem. Den hade byggföretagaren köpt med pengar som kom från bostadsrättsföreningen. Lyxvillan, värd tio miljoner, har vinkyl samt kök från exklusiva Gaggenau och såldes på exekutiv auktion 2019.

I spåren av insatsen avslöjades även en anställd vid Boplats Syd i Malmö. Han misstänks ha mixtrat med bostadskön genom dataintrång och flyttat fram folk i kön. Lägenheter gick felaktigt till 28 personer som han såg till att hamna längre fram i kön. Den anställde har flytt utomlands. I Malmö väntar åklagare och polis på honom.

Hemliga insatsen med kodnamn ”Mellerud” slog ut knarknätverket