Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betalade ut 20 miljoner – sjuka fick aldrig hjälp

Kammaråklagare Björn Rosenlöf misstänker sammanlagt 14 personer i Malmö för ett omfattande bedrägeri med assistansersättning. Bedrägerierna har genomförts med påhittade tidsrapporter om hjälp som funktionsnedsatta aldrig fått. Sedan har Försäkringskassan betalat ut ersättning
Foto: Micke Ölander
Försäkringskassan kan ha betalat ut 20 miljoner – sjuka fick aldrig hjälp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förfalskade tidsrapporter. 

Handikappade och sjuka som aldrig fått någon hjälp.  

Vittnen som påståtts ha varit personliga assistenter trots att de aldrig utfört något arbete.

Så misstänker åklagaren att en chef på ett assistansbolag ska ha genomfört grova bidragsbrott i flera års tid.

I bevisen mot de misstänkta finns förutom förfalskade tidsrapporter även förhör med personer som bolaget påstår ha arbetat som personliga assistenter. I utredningen finns dessutom en stor mängd avlyssnade samtal mellan misstänkta. Polisens spanare har även  smygfilmat ett antal personer.

I ett förhör har till exempel en person helt nekat till att han varit personlig assistent. Han har inte heller undertecknat tidsrapporterna. Samma sak har ytterligare en person uppgett, enligt kammaråklagare Björn Rosenlöf.

Chef pekas ut

Ett annat vittne har berättat i förhör att han visserligen varit personlig assistent åt en viss person, men inte alls i den omfattning som bolaget uppgett på tidsrapporterna till Försäkringskassan.

Björn Rosenlöf kallar en del av tidsrapporterna för "rena påhitt".

– Det har inte utförts något arbete, förklarade han under en förhandling i tingsrätten tidigare i dag.

I ett fall som gäller en så kallade brukare, alltså person som är i behov av personlig assistans, ska falska tidsrapporter skickats till Försäkringskassan från september 2013 till sommaren 2017.

Åklagaren pekar ut en chef på assistansbolaget som ansvarig. Den chefen är en av de tio personer som häktats. Sammanlagt 14 personer misstänks för inblandning i härvan. Försäkringskassan kan ha lurats att betala ut minst 20 miljoner kronor under fyra års tid.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Följande personer har rätt till LSS:

1 § Denna lag innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer 

1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,

2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller

3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Anhöriga fick pengar

I utredningen finns också misstankar att anhöriga till minst två av de som beviljats personliga assistens varit delaktiga i bidragsfusket. Ekobrottsmyndighetens utredare har spåra utbetalningar som gått från bolaget direkt till anhörigas privata bankkonton.

Björn Rosenlöf uppfattar utbetalningar som att chefen på assistansbolaget eller någon annan på bolaget gett en del av pengarna man fått in med hjälp av påhittad assistans till brukarnas anhöriga.

I ett fall fick en anhöriga mer 1 miljon kronor insatt på sitt privata bankkonto. Den anhörige är för övrigt en av de tio som sitter häktad.

Åtal innan sommaren

Björn Rosenlöf var i tingsrätten för att försöka igenom en kvarstad på bolagets banktillgodohavande. Åklagaren vill ha kvarstaden eftersom som han  i samband med rättegången tänker avkräva företaget en företagsbot på 3 miljoner kronor.

Tingsrätten avvisade hans begäran om kvarstad. Däremot har minst åtta misstänkta fått kvarstad på sina privata tillgångar eftersom Försäkringskassan kräver dem på över 20 miljoner kronor.

Åklagaren räknar med att kunna väcka åtal före sommaren.